Akcija

HGSS spasio ozlijeđenu penjačicu sa Bačić kuka

Marin Smolčić

Foto HGSS

Foto HGSS

Unesrećena je helikopterom transportirana u KBC Firule SplitUz angažman i nesebično zalaganje ekipe HGSS Stanice Gospić jučer poslijepodne spašen je još jedan ljudski život. U subotu je u 14 sati preko Županijskog centra 112 zaprimljen poziv u pomoć kojega su zatražili penjači koji su penjali Bačić kuk na srednjem Velebitu.


U smjeru sjevernoistočnog grebena koji se nalazi na Bačić kuku, u drugoj dužini smjera penjačica iz Zagreba (48) pala je te pri padu od 10-ak metara zadobila posjekotinu na glavi, brojne kontuzije i udarce po leđima.


Devetero spašavatelja odmah se uputilo prema mjestu nesreće te u 16.15 sati došli pod sami hrbat stijene i odmah započeli penjanjem za pristup do unesrećene. Više nam je rekao voditelj gospićkog HGSS-a Joso Brozičević.

– Odmah nakon izvršenog zbrinjavanja penjačice, zbog prirode ozljeda te vrlo nezgodnog i dugotrajnog transporta zemaljskim putem kojim bi se vjerojatno dodatno pogoršalo stanje unesrećene, odlučili smo pozvati helikopter sa dežurstva u Divuljama.


Unesrećena je nakon zbrinjavanja spuštena, a potom podignuta na vršni dio stijene, kako bi joj helikopter mogao pristupiti pa je iz zraka podići vitlom. Unesrećena je helikopterom transportirana u KBC Firule Split.


Ovim putem gospićki HGSS se još jednom zahvaljuje na velikoj pomoći iznimno sposobnoj posadi helikoptera MORH-a, rekao nam je voditelj Brozičević.


Velebitske staze, litice i kukovi ovih su dana krcati šetačima, aplinistima i penjačima koji koriste lijepe dane da bi uživali u jedinstvenim ljepotama „hrvatskog Olimpa“.