Premužićeva staza

HGSS-ovci spasili planinarku na Sjevernom Velebitu: “Ne idite na planinarenje bez adekvatne opreme i znanja”

Marin Smolčić

HGSS u akciji

HGSS u akciji

Planinarka je transportirana helikopterom do zračne luke Zemunik, odakle je vozilom Hitne medicinske pomoći prebačena u Opću bolnicu ZadarDežurni telefon HGSS-Stanice Gospić zazvonio je jučer oko 14 sati. Stigla je dojava o ozlijeđenoj planinarki na Premužićevoj stazi podno vrha Crkvina, na području Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Riječ je kamenitom i vrlo negostoljubivom terenu na koji se upućuju samo najhrabriji i najsposobniji planinari.


Uslijed pada na kamenitom terenu nesretna planinarka je zadobila teže povrede gležnja. Na teren je odmah krenula ekipa od 21 spašavatelja HGSS-Stanice Gospić, a nedugo zatim iz zrakoplovne baze Divulje poletio je helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s četiri letača-spašavatelja HGSS-Stanice Split.


Ovo mjesto nesreće je  od najbližih spašavatelja udaljeno 100 kilometara cestom i još sedam kilometara hoda planinarskom stazom. Spašavatelji HGSS-Stanice Gospić su odmah pronašli unesrećenu planinarku, sanirali povredu i transportirali je do mjesta gdje je helikopter mogao sigurno pristupiti te ju je tim letača spašavatelja preuzeo već oko 17 sati. Planinarka je transportirana helikopterom do zračne luke Zemunik, odakle je vozilom Hitne medicinske pomoći prebačena u Opću bolnicu Zadar.

U posljednje vrijeme opet se povećava broj ljudi koji se kreću planinama. Planinari, rendžeri i članovi HGSS-a na terenu zamjećuju velik broj ljudi  bez adekvatne opreme i obuće. Čini se da se na Velebit opet vraćaju izletnici koji u pustolovne pohode kreću u japankama i majicama kratkih rukava. Stoga HGSS apelira da se u planinarenje upuštaju samo oni ljubitelji prirode s dobrom kondicijom, u adekvatnoj opremi i obući kako bi rizik od  stradavanja i nastanka ozljeda bio što manji.