LIČKA POSLA

HDZ u Otočcu opet „na aparatima“, posvuda u Lici bez političke harmonije!

Marin Smolčić

Branislav Šutić / Foto: M. SMOLČIĆ

Branislav Šutić / Foto: M. SMOLČIĆ

Čini se kako je politička intonacija u Lici sada prepuna falš-tonova koji do dna srozavaju njezinu političku harmonijuČini se kako je imenovanje dvojice državnih tajnika u Ministarstvu pravosuđa i uprave i Ministarstvu branitelja u Ličko-senjskoj županiji za neke dične HDZ-ovce bio potpuni šok. Sanjin Rukavina i Darko Nekić obojica su ex-gradonačelnici Senja. Na ovaj način su kadrovski mešetari u Zagrebu zaobišli Liku, poglavito Otočac jer u Gospiću ta stranka već dulje od dvije godine nema predsjednika niti stranačka tijela.


Za otočki HDZ kola su krenula stranputicom još uoči zadnjih parlamentarnih izbora kada je s vrha liste skinut predsjednik otočkog HDZ-a Branislav Šutić. Tko ga je skinuo i zbog čega nikada se nije javno doznalo.


Nagađa se kako je tome „kumovao“ dug otočkog Doma zdravlja kada je Šutić smijenjen s mjesta ravnatelja, uz dug te ustanove koji je premašio šest milijuna kuna. Svakako mu nije pomogla niti zbrka oko gradskog proračuna Grada Otočca kada je pod Šutićevim predsjedanjem srušen predloženi pororačun i prihvaćen novi. Za koji su meriotorne lokalne i državne instance zaključile kako je protuzakonit.
Šutić je kao vrlo inteligetna i obrazovana osoba očekivao kako će se njega u stranci netko „odozgo“ ipak sjetiti. Nije uspio ući u Hrvatski sabor niti kao državni tajnik u neko Ministarstvo. Njegova inače uspješna i strelovita politička karijera mogla bi se sada definirati kao neuspio pokušaj da na HDZ-ovu političkom nebu bude veći od samoga sebe.


Gospićki HDZ već dulje vrijeme sveo se na onu staru gnomu o „ostacima ostataka“. Iako vam to nitko iz ove stranke neće priznati, tek povremeno pojavljivanje u javnosti lokalnog vrha te stranke na komemoracijama je sasvim O. K., ali bez ijednog istupa vezanog uz brojne probleme Gospića, bez press-konferencija. Kao da je u Gospiću konačno stigla željno očekivana renesansa.


Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević predsjednik je HSP-a na nacionalnoj razini. Kada bi sutra bili održani lokalni izbori teško da bi osvojio 600-700 glasova.


Iako je prije 3,5 godine uspješno potukao do tada neprikosnoveni HDZ. Starčević je uspješan poduzetnik i osoba neskrivene energije, ali sve ovo nije dovoljno da oko sebe okupi veći broj ljudi pa mu leđa postupno okreću i oni s kojima je došao na vlast.


Je li u svemu pomogao Domovinski pokret Miroslava Škore ostaje za vidjeti jer su se tome domoljubnom pjevaču priklonili mnogi koji su do zadnjih izbora „pjevali“ skupa sa HSP-om. Čini se kako je politička intonacija u Lici sada prepuna falš-tonova koji do dna srozavaju njezinu političku harmoniju.