POHVALNA AKCIJA

Gradsko društvo Crvenog križa Senj osniva Klub mladih

Dorotea Prpić

Kad se klub i službeno pokrene, imat ćemo druženja i pripreme za razna natjecanja u organizaciji Hrvatskog crvenog križa – najavljuje ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante ŠkrgatićSENJ – Gradsko društvo Crvenog križa Senj osniva Klub mladih u kojem će se mladima ponuditi razne edukativne i zabavne sadržaje, ali i one humane kojima se pomaže drugima u potrebi. U rad kluba moći će se uključiti mladi od 18 do 30 godina te mlađi od 18 uz dopuštenje roditelja.


– Kad se klub i službeno pokrene, imat ćemo druženja i pripreme za razna natjecanja u organizaciji Hrvatskog crvenog križa te ćemo samim time našim mladima ispuniti vrijeme i potaknuti ih na razna dobra djela – najavljuje ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante Škrgatić.


Senjski Crveni križ danas ima 125 članova, među kojima su i aktivni darovatelji krvi koji članovi Društva postaju automatizmom. Od tog broja je oko 35 aktivnih članova.
– Među aktivnim članovima imamo i 18 vrijednih volontera koji nam pomažu u našim aktivnostima i bez kojih puno toga ne bismo bili u mogućnosti ostvariti. Nadamo se da će se taj broj volontera iz godine u godinu povećavati. Pozivam sve ljude dobroga srca koji su voljni pomoći da dođu u naše prostorije i prijave se za volontiranje i učlanjenje u društvo, a članarina je simbolična i iznosi svega 12 kuna godišnje – poziva ravnatelj Ante Škrgatić i dodaje da Gradsko društvo Crvenog križa Senj organizira četiri akcije darivanja godišnje.


Veći broj darivatelja


– Imamo 90 aktivnih darivatelja krvi. U prosjeku nam se po akciji odazove između 60 – 70 darivatelja, od toga je u prosjeku 10 posto žena, a po akciji se prikupi 50-ak doza krvi. Iz akcije u akciju dobijemo i po nekoliko novih darivatelja te tako povećavamo ukupan broj darivatelja. Smatramo da su navedene statistike u odnosu na broj stanovnika niske, ali nas veseli što iz akcije u akciju idemo uzlaznom putanjom – kaže ravnatelj Škrgatić i naglašava i da im je bitno privući i mlade darivatelje.


– Posljednjoj akciji odazvalo se i deset maturanata. Nadamo se da će se mladi nastaviti odazivati i u sve većem broju – očekuje ravnatelj Škrgatić, a u senjskom Crvenom križu provode i svoj socijalni program pod nazivom »Pomoć u kući« u kojem imaju 12 korisnika, od čega šest realiziraju u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i šest u suradnji s lokalnom samoupravom, tj. Gradom Senjom.


– Korisnici koje obilazimo su osobe starije životne dobi, osobe koje nemaju nikoga od svojih bližnjih u neposrednoj blizini te su slabijeg imovinskog stanja. Mi im nabavljamo lijekove, namirnice, čistimo stan, pomažemo pri kuhanju, jednom riječju sve što im je potrebno, te provodimo određeno vrijeme s njima da bismo im barem na kratko uljepšali dan – kaže Škrgatić i napominje da svoje korisnike često razvesele prigodnim paketima s osnovnim namirnicama za život.


Velikodušni građani


– Ove godine je do sada podijeljeno oko 1.170 kilograma hrane i 85 kilograma higijenskih potrepština. Korisnike razveselimo i bonovima za hranu koje omogućuje Hrvatski Crveni križ te ako im je potrebno dajemo i nešto od odjeće ili obuće koje smo prikupili iz donacija naših velikodušnih sugrađana kojima se zahvaljujem – ističe Škrgatić.


U Gradskom društvu održavaju i tečajeve prve pomoći za vozače te tečajeve zaštite na radu.


– U proteklih godinu i pol dana održali smo sedam tečajeva prve pomoći te jedan zaštite na radu, koje je pohađalo ukupno 60-ak kandidata – kaže Škrgatić i ističe veliki problem koji imaju, a to je nedostatak prostora, kako skladišnog, tako i općenito prostora za rad.


– Nama je potreban prostor za sve te donacije, pakete hrane, ali također taj prostor bi nam bio adekvatan i za održavanje naših tečajeva, održavanje akcija darivanja krvi, Kluba mladih, pripremanja za natjecanja i svih drugih aktivnosti. Taj prostor nam je nužan i nadam se da će se u skorije vrijeme riješiti. Ovo tim više što imamo razumijevanje Grada Senja i gradonačelnika koji nam je i do sada, ovisno o akciji koju provodimo, osiguravao privremeni prostor i na tome mu zahvaljujem – kaže ravnatelj Škrgatić.