Zakup

Grad Senj ponovo traži zakupca . Ex Meduza na novom natječaju sa 60 posto nižom zakupninom

Dorotea Prpić

Objekt ex-Meduze je zatvoren, a uklonjen je i dio opreme / Foto D. PRPIĆ

Objekt ex-Meduze je zatvoren, a uklonjen je i dio opreme / Foto D. PRPIĆ

Na prvi natječaj nitko se nije javio jer je početna cijena mjesečnog zakupa bila 8.652 eura zato jer se, pojasnili su iz Grada, nije moglo ići ispod cijene postignute u ranijim natječajima. No, objekt je u međuvremenu ostao bez dijela opreme pa je sada bilo moguće tu cijenu spustiti na 3.452,20 euraSENJ  Vijećnici Gradskog vijeća Grada Senja su na prvoj ovogodišnjoj sjednici prihvatili petogodišnji Plan upravljanja pomorskim dobrom. Planom se propisuju aktivnosti na pomorskom dobru i prioriteti njihove realizacije, kao i izvori sredstava, te plan održavanja i gradnje, dohranjivanje plaža i gradnju na pomorskom dobru. Propisuje se i davanje dozvola za korištenje pomorskog dobra te nadzor korištenja dozvola.


Pomorsko dobro


Od djelatnosti na pomorskom dobru predviđeno je iznajmljivanje plažne opreme i plovila, zabavni i rekreacijski sadržaji te priprema i usluživanje hrane i pića. Uz to, planom se točno preciziraju lokacije za obavljanje pojedine djelatnosti i broj dozvola predviđenih za izdavanje. Rok na koji se dozvole izdaju je od 2 do 5 godina, a iznimno dozvola se može izdati i za kraći rok, do 20 dana, vezano za povremene ili prigodne djelatnosti.


Političkim strankama 5.310 eura

 
Vijećnici su prihvatili i odluku o raspoređivanju novca za redovito financiranje političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, za što je u gradskom proračunu osigurano 5.310 eura. Za svakog člana Gradskog vijeća određen je iznos od 396,27 eura, a uvećava se za 10 posto za podzastupljeni spol. Kako najveći broj vijećnika ima koalicija HDZ-HBS-HSS, pripada joj iznos od 3.298,03 eura, Lista grupe birača dobit će 396,27 eura, isto toliko i SDP, a stranci LiPO pripada iznos od 1.228,43 eura.

U okviru ovog petogodišnjeg plana planira se uređenje šetnice Stinica – Jablanac, biciklističkog puta Lukovo – Donja Klada – Starigrad, plaže Škver sjeverno od luke i sportskog igrališta uz postojeće vježbalište. Rekonstruirat će i banje – kupališta u Senju, Svetom Jurju i Jablancu, te u turističkom naselju Kalić, a plan je izgraditi i sanitarne čvorove na uređenim plažama te obnoviti tunolovke u Lukovu sa šetnicom i vidikovcem. Vrijednost ovih petogodišnjih ulaganja procjenjuje se na oko 11 milijuna eura.


Temeljem ovog plana upravljanja pomorskim dobrom raspisivat će se javni natječaj za dodjelu dozvola s tim da postojeća koncesijska odobrenja ostaju na snazi do njihova isteka, a razrađeni su i kriteriji za ocjenjivanje ponuda. Uz to, uvodi se i kategorija pomorskog redara koji nadzire poštovanje obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru.


Jurica Tomljanović / Foto D. PRPIĆ


(Pre)skup zakup


Usvojene su i izmjene odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora u gradskom vlasništvu, a razlog za izmjene je interes zakupaca za što duljim trajanjem ugovora o zakupu, osobito ako u prostor investiraju. Ovim izmjenama daje se mogućnost da se umjesto na pet godina, kako je bilo do sada, ugovor o zakupu može sklopiti na rok do deset godina.


Devastirani, spaljeni i uništeni park Nehaj

 


U okviru aktualnog sata vijećnik Predrag Dešić upozorio je na loše stanje infrastrukture i devastiranja u parku Nehaj, u kojem je posebno uništena javna rasvjeta, te na devastiranja na Sportsko-rekreacijskom centru Tenis i dječjem igralištu, smještenima isto na Nehaju, te podsjetio kako je uređenje ovog područja financirala Europska unija i da je grad bio obavezan barem održavati ovo područje.


– Točno je da je stanje na Nehaju devastirano, spaljeno i uništeno. Grad je izradio projekt rekonstrukcije javne rasvjete i čekamo natječaj za sredstva EU fondova na koji ćemo ga moći kandidirati, a isto se čeka natječaj za sredstva za nabavu sprava u teretani u Sportsko-rekreacijskom centru. GKD Komunalac u svom programu za ovu godinu predvidio je uređenje parka Nehaj i Sportskog centra i do početka turističke sezone Nehaj će biti u primjerenom stanju. Apeliram i na građane da čuvaju gradsku imovinu i ne uništavaju je, rekao je gradonačelnik Jurica Tomljanović, dok je vijećnik Dešić zatražio i da gradsko komunalno redarstvo učinkovitije reagira na ove devastacije te počinitelje, makar i nepoznate, prijavljuje policiji.

Jedan takav gradski prostor namijenjen za ugostiteljske usluge na plaži Škver (ex Meduza) odlukom gradskih vijećnika ponovo će na natječaj za zakup, ali ovaj put po nižoj početnoj cijeni, s obzirom na to da se na prvi natječaj nitko nije javio. Razlog je bio, kako je objašnjeno, visoka početna mjesečna cijena zakupa od 8.652 eura. Nova početna cijena zakupnine određena je u iznosu od 3.452,20 eura mjesečno ili 60 posto niže u odnosu na raniju cijenu, na što su reagirali oporbeni vijećnici, nezavisni Hrvoje Bezjak i Predrag Dešić (LiPO) i pitali što je utjecalo na toliki pad početne cijene s obzirom na to da je obje procjene početne cijene zakupnine u razmaku od samo deset mjeseci radio isti vještak, a objekt je cijelo vrijeme zatvoren. Istaknuli su da su i kod prve procjene upozoravali da je početna cijena zakupa previsoka i u konačnici nisu prihvatili obrazloženje stručnih službi grada za nižu cijenu zakupnine, odnosno da je u međuvremenu objekt ostao bez dijela opreme, te da se u prethodnom natječaju nije moglo ići ispod cijene postignute u ranijim bezuspješnim natječajima za zakup ovog prostora. Vladajuća većina je izglasala da se ide u raspisivanje natječaja s novom nižom početnom cijenom zakupa.


Park Nehaj za novo uređenje opet čeka EU novac / Foto D. PRPIĆ


Nužno povećanje


Vijećnik Hrvoje Bezjak naveo je da je Skupština Ličko-senjske županije krajem prošle godine donijela odluku o visini turističke pristojbe i visini paušala na području Grada Senja i to na prijedlog senjske turističke zajednice i Grada Senja.


– Dvanaest općina i gradova u županiji nije mijenjalo iznose, pa ni Plitvice koje imaju sezonu cijele godine, Rab iz susjedne županije je čak smanjio ta davanja u jednom dijelu, a samo su Senj i Novalja te iznose povećali. Što vas je navelo na još jedan namet, s obzirom na to da ste građane u posljednjih godinu dana već opteretili većom komunalnom naknadom, komunalnim doprinosom, porezom na kuće za odmor, ugostiteljima su povećane cijene terasa, uveli ste naplatu parkiranja, pitao je vijećnik Bezjak.


– Samo smo izjednačili visinu pristojbe s gradovima i općinama u našem okruženju jer smo bili znatno ispod njih. Što se tiče turističke naknade, ona se primjenjuje od 2025. godine. U većini se radi o zaokruživanju kod konverzije u eure, a povećanje je kod kampova. Održavanje zelenih površina, javna rasvjeta, asfaltiranje… iziskuje velika financijska sredstva koja moramo osigurati, tim više što je grad od ove godine ostao bez prireza u visini od oko 200 tisuća eura, te bez sredstava poravnavanja od oko 470 tisuća eura. Želimo da grad bude uređen, a sve to moramo platiti. Nismo opteretili umirovljenike, nego one koji stvaraju dohodak, odgovorio je gradonačelnik Tomljanović.