Svetkovina

Gospićku procesiju u povodu blagdana Tijelova predvodio biskup mons. Zdenko Križić

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

Procesija je prošla gradom i vratila se u katedralu gdje je bilo završno blagoslivljanjeSvetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, poznatija kao Tijelovo, svečano je proslavljena u Gospiću.


Ovaj dan obilježili su župljani gospićke katedrale Navještenja blažene djevice Marije misnim slavljem i procesijom koje je predvodio biskup mons. Zdenko Križić.


Biskup Križić predvodio je procesiju u zajedništvu s kancelarom preč. Mišelom Grgurićem, gospićkim župnikom o. Antom Kneževićem, o. Đanijem Kordićem, o. Domagojem Jelača i o. Ivanom Plešom.

U svojoj propovijedi, Biskup se osvrnuo na put Izabranog naroda kroz pustinju i na Božje riječi koje su tada bile upućene njima, a koje vrijede i danas za svakog vjernika: “Sjećaj se svega puta kojim te Gospodin Bog tvoj vodi”.


Naglasio je važnost sjećanja na Božja dobročinstva, čak i u trenucima patnji i nedaća, i podučio o važnosti sjećanja na našem životnom putu.Biskup Križić je tijekom propovijedi posebno naglasio ulogu Euharistije u kršćanskoj zajednici, ukazivši na to kako je ona izvor snage, nade, vedrine i mira, čak i u najtežim životnim situacijama.


– Čovjek euharistije je čovjek koji se ne predaje, nikada ne gubi nadu bez obzira koje vrste bile poteškoće, zaključio je Biskup u svojoj poruci.Prije završnog misnog slavlja, tijelovska procesija prošla je središtem Gospića. U procesiji su sudjelovali prvopričesnici, djeca s košaricama cvjetnih latica, mladi i gospođe u narodnim nošnjama, članovi povijesne Ličke pukovnije Gospić koji su nosili baldahin, te svećenici, bogoslovi, ministranti, pjevači i ostali vjernici.Procesija je prošla gradom i vratila se u katedralu gdje je bilo završno blagoslivljanje.