Zahtjevan posao

Gospićanka Đenis jedina je Hrvatica koja ima međunarodnu dozvolu za industrijsko ronjenje. Ima pune ruke posla

Marin Smolčić

Foto privatni abum

Foto privatni abum

Najiskusnija sam u radu na podvodnim strukturama u izgradnji, održavanju hidroenergetskih postrojenja i na servisnim i inspekcijskim zadacima na farmama riba, kaže JennyGOSPIĆ – Gospićanka Đenis Barnjak Jenny jedina je žena u Hrvatskoj nositeljica internacionalne dozvole za industrijsko ronjenje po IMCA (International maritime contractors Association) standardima i koja aktivno roni. Pri tome nema izrazito »muških« čuđenja na činjenicu da je Jenny vođa tima koji u morskoj i slatkoj vodi radi brojne poslove varenja, snimanja, inspekcija i nadzora.


Članica HGSS-a


– Najiskusnija sam u radu na podvodnim strukturama u izgradnji, održavanju hidroenergetskih postrojenja (njihovih podvodnih dijelova) i na servisnim i inspekcijskim zadacima na farmama riba. Trenutno sam u procesu za certificiranje za mastera broda do 500 BT po STCW (međunarodna konvencija o standardima pomorske obuke) s dinamikom kojom mi posao dozvoljava. Velik dio mog posla je i »naviganje« i vožnja ROV-a (ronilica na daljinsko upravljanje) pa se treba »naoružati« papirima, tj. dozvolama za njihovo upravljanje.


Zadnje ste pisali o meni kad sam preronila sifon u jami Nedam u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit pa je to bila uglavnom tema, i to da sam profi ronilac i članica GSS-a – Stanice Gospić. HGSS je uvijek aktualan, tamo sam član od 2012. i pred polaganjem sam za instruktora gorskog spašavanja. Nije još poznato kada će nas biti dovoljno da se organizira ispit za to. Instruktor sam speleologije i speleologija je uz speleoronjenje moja najveća životna ljubav što se hobija tiče. Najveća i najopasnija.


Ne haje za komentare
Voljela bih intenzivnije pokrenuti speleologiju u Lici jer smo najbogatija regija u državi sa speleološkim objektima svih vrsta. No, u Lici u jame idu samo oni koji to moraju po zadatku, a kolege speleolozi iz svih regija države doslovno dolaze kod nas istraživati novootkrivene speleološke objekte. To svakako želim promijeniti, govori nam Jenny za čije umjeće i hrabrost zna tek ograničen broj ljudi.


Na upit kako muškarci gledaju na činjenicu da ih u izrazito muški radni areal vodi žena, Jenny se previše ne osvrće.


– Prioritet je obaviti postavljene radne zadaće od kojih su mnoge izuzetno zahtjevne i složene. Hoće li nakon toga netko komentirati situaciju da ih u poslu vodi žena, to me uistinu puno ne dira. Posao profesionalnih ronilaca je isuviše složen, počesto i pogibeljan, tako da nemam vremena misliti tko će na to drukčije gledati, govori nam hrabra i ustrajna Đenis Barnjak Jenny.