Satira fest 2021. u Beogradu

Gospićanin Danko Ivšinović oduševio svojim aforizmima

Marin Smolčić

Danko Ivšinović

Danko Ivšinović

Na finalnoj večeri Hrvatsku su uspješno predstavili gospićki književnik Danko Ivšinović, pisci Živko Prodanović iz Zagreba i Zlatko Tomić iz Splita, a plaketa “Zlatni krug” za promicanje satire u svijetu dodijeljena je splitskom aforistu i antologičaru Mladenu Vukoviću 


 


BEOGRAD Na netom zavrtšenom 19. Međunarodnom festivalu humora  i satire pod nazivom „Satira fest 2021.“ poznati gospićki i hrvatski aforističar Danko Ivšinović opet je imao vrlo zapažen nastup. U dvorani Kolarčevog doma u Beogradu ovaj susret nauspješnijih aforističara regije bio je   ove godine u znaku 90 godina od rođenja Vladimira Bulatovića Viba (1931. – 1995.) pod geslom “Satira na pola koplja”. 
Ove godine se na natječaj  javilo  nekoliko stotina autora s više tisuća aforizama, pjesama i priča, od kojih je Umjetnički savjet Festivala,  uz  presjedanje satiričara Dragutina Minića, urednika “Satirikona” u dnevnom listu “Politika”, za finalnu večer izabrao 40 autora. Zbog epidemiološke situacije svi autori nisu mogli doći mnogi pa je njihove humorističke uratke čitao novinar i voditelj Radio Beograda Miodrag Stošić. 


Na finalnoj večeri Hrvatsku su uspješno predstavili gospićki književnik Danko Ivšinović, pisci Živko Prodanović iz Zagreba i Zlatko Tomić iz Splita, a plaketa “Zlatni krug” za promicanje satire u svijetu dodijeljena je splitskom aforistu i antologičaru Mladenu Vukoviću. Za aforizme hrvatskih finalista bili su  zainteresirani mnogi, vodeći srbijanski mediji koji su u duhu Festivala komentirali kako “Hrvatska ima odlične aforističare jer imaju slabe političare.”


Ovoga puta aforističar Danko Ivšinović opet je imao mnoštvo zapaženih aforizama:


-Ako ne znaš koji je danas datum, otvori hladnjak pa ćeš znati i koliko je sati.


-Ostvarili su američki san jer je naša pravna država spavala.


-Ako su nam saborski zastupnici ovakvi, kakvi smo tek onda mi!?


-Učenici sve više izostaju iz škole. Ponašaju se kao da su saborski zastupnici.


-Ma kako masovno iseljavanje. Vani treba i raditi.


-Nismo mi zalutali. Ovo je naš put.