Oproštajna priredba

Djeca iz ratom pogođene Ukrajine zahvalna Senju na gostoprimstvu

Hina

Snimila D. PRPIĆ

Snimila D. PRPIĆDesetodnevno ljetovanje u Senju za četrdesetoro djece iz ratom pogođene Ukrajine bliži se kraju pa su odlučila za domaćine pripremiti oproštajnu priredbu, a njihova voditeljica zahvalila je na gostoprimstvu gradonačelniku Jurici Tomljanoviću.


U pisanoj zahvali gradonačelniku Senja Tomljanoviću, voditeljica djece iz grada Ternopolja Iryna Pitel napisala da su zahvalni što su u Hrvatskoj imali potpuno miran život, bez sirena i bez odlazaka u skloništa za razliku od njihovih sugrađana koji žive pod svakodnevnim uzbunama od napada.


Djeca u Senju borave u Osnovnoj školi S.S. Kranjčevića, čija ravnateljica vjeruje da će se djeca u domovinu vratiti osnažena novim prijateljstvima i da će im uspomene pomoći da se lakše nose s traumama.
Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič i njegova supruga Nina obišli su prije nekoliko dana svoje male sunarodnjake na ljetovanju u Senju, ističući da je riječ o djeci ukrajinskih branitelja, od kojih su neki i poginuli na ukrajinskom ratištu.


Gradonačelnik Tomljanović rekao je da zbog sjećanja na žrtve branitelja u Domovinskom ratu ljudi u Hrvatskoj snažno suosjećaju s djecom koja trpe na bilo koji način te mu je drago “ako su se u Hrvatskoj barem malo razveselili”.


Izrazio je uvjerenje da će djeca iz Ukrajine dugo pamtiti izlete, posjetu “Kući Velebita” i Šumarskom muzeju u Krasnu, šetnju Zavižanom i aktivnosti koje su u Senju radili s djelatnicima Obiteljskog centra.