Kandidat stranke LiPO

Darko Milinović nada se da će građani izabrati kontinuitet: ‘Županiju smo izvukli iz minusa’

Marin Smolčić

Foto Marko Dimic/PIXSELL

Foto Marko Dimic/PIXSELL

Tijekom posljednje četiri godine koliko sam na čelu LSŽ-a, broj trgovačkih društava porastao je za 7 posto, a obrtnika za 3 posto. Prihodi trgovačkih društava porasli su za 63 posto, a izvoz za čak 159 postoGOSPIĆ – U prvom krugu lokalnih izbora za mjesto župana ličko-senjskog povjerenje građana tražila su četiri kandidata: Darko Milinović (LiPO), Ernest Petry (HDZ-ova koalicija), Danijel Tušak (nezavisni kandidat na listi HSP-a) i Stipo Lukač (Domovinski pokret). U drugi krug idu Milinović i Petry, s jednim postotkom razlike u korist Milinovića. Unatrag četiri godine Darko Milinović je na mjestu župana polučio zapažene rezultate, što ističe i tijekom razgovora.


Pozitivna bilanca


– Ukupna bilanca mojega rada i tima koji vodim ogleda se u porastu broja trgovačkih društava za sedam posto te broju obrtnika za tri posto. Prihodi trgovačkih društava unatrag četiri godine porasli su za 63 posto, izvoz je rekordan i povećan je za 159 posto. Ako ću izdvojiti četiri bitna projekta, to je na prvome mjestu plinofikacija Ličko-senjske županije u vrijednosti od 65 milijuna kuna, zatim širokopojasni Internet od 100 milijuna kuna, razvoj cikloturizma vrijednog 6,5 milijuna kuna i energetska obnova javnih zgrada za 37 milijuna kuna. Ovi projekti se nastavljaju i iznosit će ukupno 209 milijuna kuna.


Što znači plinofikacija ilustrirat ću podatkom da jedan od najvećih potrošača energije plaća mjesčno račune veće od 50 tisuća eura! Ako do rujna dobije priključak za plin, smanjit će svoje troškove za više od 60 posto. To znači velike uštede privatnom sektoru. Osim toga, taj ekološki energent uvelike će smanjiti troškove velikih korisnika poput bolnice, suda, policije i ostalih javnih ustanova.


Što je s Razvojnim centrom Ličko-senjske županije?
– Taj smo projekt završili i stajao je 23 milijuna kuna. Zato niti danas ne mogu shvatiti politikantstvo HDZ-a da se ta ustanova još ne otvori i zaposli gotovo 70 ljudi. Tamo imamo pogone za preradu voća, za skladištenje, punionice meda… Za korištenje Razvojnog centra zainteresirano je šest poduzetnika i 70 pčelara. To je odgođeno na godinu dana zbog pokušaja rušenja županijskog proračuna prije dvije godine. S ovim činom HDZ je barem na osam mjeseci odgodio stavljanje u rad Razvojnog centra.


Bolja zdravstvena zaštita


Što je inače poduzeto po pitanju razvoja poduzetništva u LSŽ-u?


– Kreditna linija za poticanje zapošljavanja mladih žena iznosi do 2 milijuna kuna. Interes je velik jer je riječ o beskamatnom kreditu. Do milijun kuna isplaćuje se tvrtkama zbog kovid-krize. Naša agencija LIRA ima u pripremi 45 projekata vrijednih 52 milijuna kuna. Treba izdvojiti projekt Excover, vezan za valorizaciju naših turističkih potencijala. Tu su i potpore ruralnom razvoju vrijedne 5,6 milijuna kuna, za modernizaciju ruralne proizvodnje, poticanje ekopoljoprivrede i centra za brdsko-planinsku poljoprivredu. Svakako moram istaknuti primarnu zdravstvenu zaštitu s ulaganjima od 4.250.000 kuna, za digitalni pokretni centar za mamografiju, pokretni defiblrator, sanitetska vozila… Ne zaboravimo i projekt Zelena županija za koji smo izdvojili 12 milijuna kuna za 10 zaštićenih područja kako bismo kao turističke destinacije istaknuli lunske maslinike, Laudonov gaj, vrela Gacke…


Uz ovo osigurali smo i program socijalne osjetljivosti vrijedan 3 milijuna kuna socijalno ugroženoj kategoriji građana s mjesečnim primanjima manjim od 1.500 kuna i nezaposlenima. Tu su i sredstva za ogrijev socijalno ugroženima.


Na početku mojega mandata Županija je imala dug od 14 milijuna kuna, a danas suficit od 65 milijuna kuna i zato idemo u nove projekte.


Što ćete najprije učiniti ako dobijete još jedan mandat?


– Prema javnom sektoru se ponašam vrlo odgovorno. Sada u Županiji radi 17 ljudi manje negoli prije četiri godine. Nisam posezao za zapošljavanjem jer prije svega želim zadovoljiti učinkovitost javnog sektora. Nastavit ću s financijskom stabilizacijom Ličko-senjske županije, nastavit ću s provedbom svih započetih projekata. To je jedan kontinuitet koji se mora nastaviti jer ova županija treba hrabrog čovjeka, što sam uvijek nastojao biti. Još od vremena dok sam bio ministar zdravstva. Ova kovid-kriza to je još jednom pokazala.