Sveti Juraj

Dan Grada Senja: Lovci čistili prirodu u zaleđu

Dorotea PrpićSENJ Lovci Lovačkog društva “Jarebica” Senj čistili su prirodu u senjskom zaleđu i ovom svojom   tradicionalnom akcijom i ove godine  dali svoj doprinos  obilježavanju Dana Grada Senja i njegova nebeskog zaštitnika Svetog Jurja, ali i primjereno obilježili Dan planeta zemlje. Senjski lovci akciju čišćenja prirode provode dugi niz godina i općenito vode  brinu o prirodi, a i ove godine u prirodi su zatekli svašta, od guma, madraca, dijelova namještaja, puno plastičnih predmeta….., ukratko nema čega nema, ali  svemu tome nikako nije mjesto u prirodi.


Lovci su čistili veliko područje, od ceste Senj – Krivi Put prema Vratniku, te Senjsku Dragu, a sudjelovala su 23 lovca koji su od 8 do 15 sati smećem napunili veliku baju za otpad  u koju, kako kažu, ne stane više „niti čep“, a pun je bio i veliki kamion koji je otpad odvezao na odlagalište Sveti Juraj.  


„Voljeli bismo da se u ovu našu akciju uključe i druge udruge i  sportski klubovi jer bi  svi zajedno  napravili puno više posla. Kada bi se godišnje na akciji okupilo stotinu ljudi onda bi to bila velika stvar. Naravno da treba sustavno  raditi na  edukaciji i svijesti građana  da se u prirodu smeće ne baca, a dok ta svijest ne dosegne potrebnu razinu rješenje je postaviti nadzorne kamere na prilazima gradu  preko kojih bi se vidjelo tko i što baca gdje ne smije. Time bi bacanje otpada u prirodu  značajno palo. Prije samog kažnjavanja počinitelja  trebala bi prethoditi opomena uz uvjet da nepropisno odloženo smeće u prirodu sam ukloni i propisno zbrine, a vjerojatno bi i javno objavljivanje imena kažnjenih počinitelja imalo svoju svrhu“, kaže predsjednik senjskih lovaca  i  predsjednik  Lovačkog saveza Ličko-senjske županije  Željko Nekić koji je i vijećnik u Gradskom vijeću Senja ispred stranke LiPO. 
Nekić najavljuje da Lovačko društvo s ovim akcijama čišćenja prirode nastavlja i dalje i poručuje “Ne bacajte u prirodu, pomozite da smeće iz prirode izvadimo.”