Lovinac

Da se ne zaboravi: Memorijalni pohod stazama  Velebita

Marin Smolčić

Udruga dragovoljaca policajaca Domovinskog rata „Vila Velebita“ iz Lovinca i Općina Lovinac organizirali su i ove godine tradicionalni Memorijalni pohod pod nazivom "Da se ne zaboravi" u čast herojima i žrtava Domovinskog rata 


 


 
 


LOVINAC Na današnji dan 1991. godine gotovo tisuću žitelja Lovinačkog kraja je nakon višednevnog okruženja i topničkih napada 1991. godine odlučilo je spas potražiti preko Velebita. Zbjeg su vodili dragovoljci  iz Lovinca i Svetog Roka, a u zbjegu su bili mnogi civili u poznim godinama života. Preko kozjih staza velebitskog masiva slabo pokretnici starci nošeni su na rukama,  a nakon dva dana prelaska Velebit je savladan i zbjeg se spasio u Starigradu Paklenici.


 


Udruga dragovoljaca policajaca Domovinskog rata „Vila Velebita“ iz Lovinca i Općina Lovinac organizirali su i ove godine tradicionalni Memorijalni pohod pod nazivom “Da se ne zaboravi” u čast herojima i žrtava Domovinskog rata i za sjećanje na dan kada su stanovnici Općine Lovinac morali napustiti svoja ognjišta pred velikosrpskom agresijom.


 


Stazom progonstva danas su hodočastili  brojni mještani Općine Lovinac i hrvatski branitelji, kao i hrvatski branitelji i članovi njihove obitelji iz drugih dijelova Hrvatske koji su sudjelovali u obrani i oslobađanju područja Općine Lovinac.


 


Po završenom hodočašću lovinački župnik fra. Ivan Šimunac služio je Svetu misu, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast je odana svim žrtvama Domovinskog rata s područja Općine Lovinac. U ime Ministarstva hrvatskih branitelja poginulima se poklonio državni tajnik Darko Nekić, ispred županije Ličko-senjske pročelnik Juraj Verzon, dok su u ime Općine Lovinac zapalili svijeće i odali počast načelnik Općine Ivan Miletić i predsjednik Općinskog vijeća Josip Vrkljan, dragovoljci Domovinskog rata i sudionici epskog prelaska Velebita 1991. godine. U Lovincu i okolnim selima ostalo je svega nekoliko staraca hrvatske nacionalnosti od kojih nitko nije živ dočekao slobodu.