PP Velebit

Cerovačke špilje bit će uskoro domaćin speleološke elite iz cijele Europe

Marin SmolčićPark prirode Velebit i njihov najljepši prirodni artefakt Cerovačke špilje u tijeku je velikih priprema za najveći ovogodišnji događaj. Prema riječima ravnatelja PP Velebit Maria Šabana uskoro će se kod Gračaca okupiti europska speleološka elita.„Ugostit ćemo preko 300 znanstvenika i speleologa koji će biti sudionici okupljanja i radionica tijekom manifestacije pod imenom „Balkan cave camp“ od 30. svibnja do 2. lipnja.
U tome vremenu će sudionici ovoga kampa obići sve tri Cerovačke špilje, fotografirati ih i u Centru izvrsnosti Cerovačke špilje održati nekoliko stručnih radionica.


Osim znanstvenog pristupa bit će ovo i marketinški projekt jer će šira znanstvena elita i javnost iz prve i stručne ruke doznati brojne detalje i posebnosti Cerovačkih špilja“, napominje ravnatelj Šaban.Za turističku sezonu od proljetos stižu brojne najave iz osnovnih i srednjih škola, kao i udruga čije ekskurzije namjeravaju doći na izlet u ovaj dio Like.


Kako doznajemo iz ove ustanove za taj dio aktivnosti su već pripremljene ekipe vodiča koji će, osim upoznavanja s posebnostima Cerovačkih špilja, svakako pomoći posjetiteljima da što upečatljivije dožive susret s ovim geomorfološkim posebnostima i ljepotama.