Planinarski događaj godine

Čak 600 sudionika Highlandera Velebit odvažilo se na “avanturu života”

Dorotea Prpić

Ovo je iskustvo koje nema cijenu jer isključiti mobitel, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz? – kaže u ime organizatora Arijana VeočićSENJ – Završen je šesti po redu Highlander Velebit – najpoznatiji planinarski događaj u Hrvatskoj – i okupio 600 ljubitelja aktivnog odmora i prirode. Svi oni odlučili su istraživati veličanstvene planinarske staze na Velebitu, otkrivajući pritom zadivljujuće prirodne čari Lijepe Naše. U današnje moderno doba itekako nam je svima potreban digitalan »detox«, koji planinarenje nudi, a uz to pruža jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, jačanje imuniteta, čist planinski zrak i punjenje baterija.


– Sve to, i još mnogo više, dobili su sudionici ovogodišnjeg Highlandera, Koji su imali mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom na to da Highlander nudi dužine staze od 100 km (5 dana, Highlander), 55 km (3 dana, Highlander 55) i 30 km (30 sati, Highlander Experience). Start je za sve tri rute bio isti – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan, odakle su se hrabro odvažili na istinsku avanturu života – ispred organizatora kaže Arijana Veočić.


Početni dio planinarske avanture vodio je kroz Premužićevu stazu, koja se s razlogom ubraja među najljepše staze u Hrvatskoj. Predstavlja pravo arhitektonsko remek djelo, a prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Smatra se da svaki zaljubljenik u prirodu treba barem jednom u životu proći ovu stazu jer sadrži raznolike predjele i spektakularne vidike, bilo da se radi o prolasku kroz Hajdučke i Rožanske kukove, pješačenje slikovitim Velebitskim pašnjacima ili pak šarolikim šumskim putevima. Nakon dva dana avantura je završila za sudionike Highlander Experience programa, koji su se s primorske strane Velebita kružnom stazom vratili na Zavižan.


Ostali sadržaji
Oni nešto iskusniji i u fizički boljoj spremi, nastavili su dalje put prema Baškim Oštarijama, gdje je bio cilj za Highlander 55, odnosno prema Starigradu, kad je nakon punih pet dana završio ovaj once-in-a-lifetime doživljaj pod nazivom Highlander. Osim samog planinarenja, program ovogodišnjeg Highlandera uključivao je razne ostale sadržaje, poput satova joge, akustičnih nastupa izvođača, predstavljanja knjige našeg najpoznatijeg alpinista Stipe Božića i još mnogo toga, a organizaciji su pomogli i mnogobrojni partneri, među kojima su HEP, Konzum, Jamnica ProSport, FZZO, Encian, Fractal, Toyota, CAT, Bite Me, WWF. Svoje oduševljenje iskazao je jedan od organizatora, Jurica Barać.


– Sretan sam jer smo na ovom izdanju Highlandera imali oko 600 sudionika iz čak 15 zemalja svijeta. Mislim da je to dokaz koliko ljudi žude za promjenom, odlaskom u prirodu i pomicanjem vlastitih granica. Na to sam posebno ponosan jer je očito da se Hrvatska pokrenula po pitanju planinarenja i svijesti o očuvanju okoliša. Prošle godine smo imali oko 300 sudionika, a ove godine je brojka dvostruko veća. Također, na ovogodišnjem Highlanderu sudjelovali su i predstavnici Highlandera iz Egipta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, kako bi vidjeli događaj u svom najboljem izdanju. Posebno bih se zahvalio našim volonterima, partnerima, Hrvatskoj vojsci i HGSS-u koji su pazili na sigurnost događaja. Veselimo se idućem izdanju koje će se održati sredinom rujna sljedeće godine i ovim putem sve koji su se zainteresirali i žele iskusiti prirodu u svojoj punini, ali uz brojne sadržaje i radionice, pozivam da se prijave i sudjeluju u savršenom bijegu od stvarnosti koji nam svima ponekad treba – izjavio je Jurica Barać.


Briga za prirodu


Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, jedan od najvažnijih ciljeva Highlandera jest očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, stoga od samog početka provode tzv. Leave No Trace filozofiju, gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju svoje smeće, da paze na prirodu i ne ostavljaju ništa za sobom na planini, a pritom je misija organizatora da u budućnosti svi Highlander događaj(i) nose status »100% Green Eventa«.


– »Avantura života« glavni je moto Highlandera, u kojoj je fokus prije svega stavljen na emocije i jedinstveno iskustvo – prekrasne planinske krajolike, zvijezde na nebu, logorsku vatru, ljudsku toplinu i lijepu gestu, ali i spoznavanje sebe kroz nepoznate i izazovne situacije koje planina nudi. Ovo je iskustvo koje nema cijenu jer isključiti mobitel na makar dva dana, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz? – poručila je Arijana Veočić.


Tko ga je osmislio?


Highlander su osmislili Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, tri prijatelja iz Osijeka. Time su ljubav prema planinarenju i razne popratne aktivnosti spojili u jedno, u planinarski događaj čije je prvo izdanje bilo 2016. godine.