Kosinjani dobili saveznika

Buduća lička megaelektrana potopit će i crkvu iz 17. stoljeća. Mještani potpisuju peticiju, HEP nastavlja s bušenjima

Marin Smolčić

Na dnu novog akumulacijskog jezera naći će se i groblja te brojni povijesni artefaktiKOSINJ – Dok su se tijekom ove godine znatno intenzivirali radovi na mnoštvu infrastrukturnih objekata u sklopu budućeg hidroakumulacijskog megaprojekta HES Kosinj 2, ovih dana su oportunisti načinili korak dalje kako bi se taj projekt onemogućio.


Nakon što se u Kosinju i drugdje podigla medijska buka vezana uz gradnju sustava HES Kosinj 2 i poplavu Gornjeg Kosinja te nekolicine okolnih mjesta, mještani tih naselja su okupljeni oko lokalnog svećenika vlč. Pere Jurčevića počeli prikupljati potpise na peticiji koja ističe niz razloga kojim se osporava gradnja toga sustava.


Potapanje triju groblja


Uz blagonaklonu podršku Gospićko-senjske biskupije do sada je prikupljeno oko 460 potpisa mještana Kosinjske doline i građana koji na tome području imaju svoje nekretnine. U Gornjem Kosinju i užoj okolici potpise je dalo 150 mještana, a u ostatku Kosinjske doline njih više od 300. Potpise na peticiju su dali isključivo mještani koji na ovom području posjeduju nekretnine.
Podsjećamo kako će se na dnu novog akumulacijskog jezera naći tri groblja i brojni povijesni artefakti čije je preseljenje nemoguće, poput crkve u sv. Antuna Padovanskog u Gornjem Kosinju iz 1692. godine, jednog od najstarijih sakralnih objekata u Lici koji je zadržao izvorni oblik.


Nemoguće zaustaviti


Tijekom jesenske Sinode Gospićko-senjske biskupije svoju peticiju definirali su svi svećenici ove biskupije i na taj način podigli glas protiv nastavka izgradnje projekta koji je sada gotovo nemoguće zaustaviti. S ovim koracima upoznata je Hrvatska biskupska konferencija, kao i Ministarstvo kulture i medija. I dok se žitelji Gornjeg Kosinja i okolnih sela protive iseljavanju, u obližnjem Perušiću je pri kraju izgradnja nove stambene zgrade s 28 modernih stanova namijenjenih Kosinjanima koji će morati napustiti domove u kojima sada žive, a nemaju riješene imovinskopravne odnose nad tim nekretninama.


Početkom ove godine su neki lokalni oporbeni političari pokušali »ušićariti« poneki poen na ovom slučaju. Na poznatom Kosinjskom mostu su organizirali javne tribine i naglašavali kako će stari most nestati pod vodom novog jezera i tako bunili Kosinjane da spriječe ovaj projekt.


Namjerno ili ne, ti su politički patuljci pritom previdjeli činjenicu kako će se nova brana graditi oko 500 metara uzvodno pa će na taj način stari most ipak ostati netaknut.


Probna bušenja


Dok traju pismeni prosvjedi i peticije protiv izgradnje HES Kosinj2, HEP sukladno planovima nastavlja radove na ovom širem području. Zadnji zahvati odvijaju se na lokalitetima Donjeg Kosinja i Lipovog Polja gdje su u tijeku radovi sukladni zahtjevima Studije utjecaja na okoliš HES Kosinj 2 i propisanih mjera. Radi se na uspostavi monitoringa temperatura i razina podzemne vode s praćenjem stanja u sklopu projekta HES 2 Kosinj, a koji je propisan mjerama iz Rješenja nadležnog ministarstva o prihvatljivosti zahvata za okoliš. Sukladno tome izvode se dvije nove duboke bušotine na području Lipovog polja, u blizini Markovog i Dankovog ponora, na mjestima gdje je rijeka Lika tisućama godina otjecala na putu prema moru. Izvoditelj radova je zajednica ponuditelja Geotehnički studio i Geoaqua iz Zagreba. Iz Općine Perušić javljaju da će po završetku radova svi tamošnji putevi biti sanirani i uklonjen sav otpadni materijal nastao prilikom izvedenih radova.