Iznad očekivanja

Broj posjetitelja u NP Plitvička jezera na tragu zlatnih vremena

Marin Smolčić

Mnoštvo posjetitelja, na jezeru Kozjak sva rapoloživa flotila od osam elektrobrodova i 15 drvenih barčica, čekanje u hladovini na ukrcaj i ponovno uvođenje panoramskih vlakića – sve je to davalo osjećaj da se epidemija ovdje nije niti dogodilaPLITVIČKA JEZERA – Njih niti korona ne može zaustaviti! Bio bi to najkraći i svakako najispravniji rezime rezultata u Nacionalnom parku Plitvička jezera vezanih uz prošli produljeni vikend. Mnoštvo posjetitelja, na jezeru Kozjak sva rapoloživa flotila od osam elektrobrodova i 15 drvenih barčica, čekanje u hladovini na ukrcaj i ponovno uvođenje panoramskih vlakića – sve je to davalo osjećaj da se epidemija ovdje nije niti dogodila. Prošli vikend najbolje nam je opisao glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić.


– Sadašnja dinamika posjeta je izvrsna, uz detalj po kojemu su sve učestaliji strani posjetitelji. Na stazama uz jezera osjeća se onaj ljetni »muving«, za sada još bez pretjeranih gužvi. Cijena ulaznica je od 18. lipnja povećana na 200 kuna za odrasle, studenti plaćaju 125 kuna, a djeca i mladi u rasponu od 7 do 18 godina po 70 kuna. Ovakav će cjenik biti na snazi do 12. srpnja. Odličan buking imamo i u našem hotelu Jezero, a trenutno je u funkciji desetak ugostiteljskih objekata u zoni posjećivanja i izvan nje. Zaključno s 15. lipnjem, dakle u razdoblju kad se dogodila i epidemija koronavirusa, ukupno nas je posjetilo više od 120 tisuća gostiju pa su te brojke gotovo istovjetne istom razdoblju prošle godine – rekao nam je glasnogovornik Ognjen Borčić.


Ljetnu »eksploziju« ljepota Plitvičkih jezera uskoro će vjerojatno vidjeti puno više ljudi. Od kad je Poljska koncem prošlog tjedna najavila dolazak mnogih turista zrakoplovnim linijama za Hrvatsku, ne jenjavaju brojni upiti vezani uz zdravstveno-sigurnosno stanje na Plitvičkim jezerima. Ono je za sada izvrsno i treba vjerovati da će tako i ostati.
Dok mnoge turističke destinacije diljem Hrvatske i dalje »nose smokvin list«, NP Plitvička jezera postupno se primiče brojkama koje ovu ustanovu s pravom svrstavaju u red najvećih gospodarskih zamašnjaka u kontinentalnoj Hrvatskoj.