Svečanost u Gospiću

Blagoslovljeni temelji budućeg samostana reda sestara Karmelićanki

Marin Smolčić

Blagoslovljeni temelji budućeg samostana reda sestara Karmelićanki u Gospiću

Blagoslovljeni temelji budućeg samostana reda sestara Karmelićanki u Gospiću

Zdenko Križić zahvalio se svima koji su pomagali i pomažu izgradnju ovoga objekta. Biskup je  posebno pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Linguu 


 


 
U Žabici nadomak Gospića su uz mnoštvo uzvanika i svećenstva Gospićko-senjske biskupije danas svečano blagoslovljeni temelji budućeg samostana sestara iz reda Karmelićanki. Govoreći o važnosti ovoga događaja gospićko-senjski biskup mons.


Zdenko Križić zahvalio se svima koji su pomagali i pomažu izgradnju ovoga objekta. Biskup je  posebno pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj Giorgia Linguu.


-Preuzvišeni, iskreno vam hvala što ste se odazvali našem pozivu da blagoslovite temelje budućeg samostana molitvene zajednice klauzurnih sestara Karmelićanki. Niste u Hrvatskoj niti godinu dana, a narod vas je već zavolio kao dragog prijatelja. Napose zbog vaše jednostavnosti i iskrenosti. S nama su i đakovačk-osječki nadbiskup Đuro Franić iz čije nam biskupije dolazi molitvena zajednica sestara Karmelićanki. Pozdravljam biskupa šibenskog Tomislava Rogića, sina naše Biskupije. Pozdravljam i biskupa u miru Milu Bogovića čija je želja osnovati jednu ovakvu molitvenu zajednicu. Pozdravljam i kanonike senjskog kaptola i sve naše svećenike. Tu su i predstavnici Županije, gradova i  kao i predstavnici brojnih općina. Čast su nam ukazali predstavnici brojnih ustanova i institucija koji nas uvijek podržavaju, naglasio je  biskup Zdenko Križić.


Svetu misu predvodio je apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua koji je potom blagoslovio započete temelje budućeg samostana. Zajedno sa biskupom Križićem u temelje samostana betonom je zalivena metalna kapsula u koju je stavljena povelja s ispisanim detaljima vezanim uz današnji blagoslov.


Za samostan klauzurnih sestara Karmelićanki  teren je poklonila  obitelj Vukić iz Gospića i u tu svrhu darovala svoje zemljište  u blizini rijeke Novčice površine od 8.157 m2 vrlo prikladno za gradnju objekta takve namjene. Projekt samostana je izradilo projektantski ured ‘MI Projektiramo Vama’ iz Zagreba. Povjerenstvo Biskupije je za gradnju samostana kao najpovoljnije građevinsko poduzeće izabralo  AB gradnju d.o.o. za građenje i inženjering iz Karlovca.


Samostan će stajati 14.548.683,25 kuna s PDV-om, a radovi će biti okončani 1. prosinca 2021. godine. Veći dio potrebnih sredstava za gradnju ovog samostana darivat će svojim prilozima ustanove, institucije i građani.