Osebujan ugođaj

Bili smo ondje gdje je Nikola Tesla trčao kao dječak

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

I u ovo doba godine u MC Nikole Tesle uvijek ima posjetitelja. Najrevnija su djeca iz okolice koja se neumorno igraju na futuristički uređenom igralištu u sklopu ovoga kompleksaŠetnja u Memorijalnom centru Nikole Tesle ovih je dana osebujan ugođaj. Treba pri tome imati samo malo mašte i zamisliti kako je ovim prostranim tratinama oko svoje kuće podno brda Bogdanić dječak Nikola čuvajući stoku upijao svijet oko sebe, njegove zakonitosti, ali i mirise kasnoga ljeta uz obližnji potok Bogdanicu i košanice otave.


Ovih se dana sve ovo pomalo poklopilo. Jedino nema Nikole Tesle, a nema niti kapi kiše što je izostala mjesecima pa će i otkos otave ove godine biti škrt.


Uz uređene tratine izdiže se mnoštvo stabala od kojih nekoliko s brojem godova zasigurno pamte Teslu. I u ovo doba godine u MC Nikole Tesle uvijek ima posjetitelja. Najrevnija su djeca iz okolice koja se neumorno igraju na futuristički uređenom igralištu u sklopu ovoga kompleksa.

Prošlogodišnja korona-pošast dijelom se oslikala i na ovu posjetiteljsku godinu jer su izostale ekskurzije učenika osnovnih i srednjih škola, ali se upravo na primjeru ove ustanove ogledaju nastojanja da COVID-19 ode u povijest i svi se vratimo uobičajenim zadaćama i načinu života. Stručna voditeljica u MC Nikole Tesle je Ana-Marija Šolaja.


– Podaci od prvih osam mjeseci ove godine pokazuju da smo imali 22 200 posjetitelja. U usporedbi s cijelom 2020. godinom ovo je znatno povećanje jer smo lani ostvarili svega 14 857 posjeta. Naš rekord bila je 2019. godina kada nas je posjetilo gotovo 50 tisuća turista.U svemu ovome krije se i jedan mali paradoks jer su zbog korone ove godine izostali grupni posjeti, odnosno školske ekskurzije. Ipak je u odnosu na rekordnu 2019. godinu u ovim ljetnim mjesecima, kada je najveći broj individualnih posjeta, ove godine smo imali veći broj posjetitelja, nego li te rekordne 2019. godine.


Tako smo u srpnju ove godine zabilježili 5 528 posjetitelja, a u srpnju rekordne 2019. godine 5 120. Od toga broja veliki je broj domaćih posjetitelja, posebno iz dalmatinskih gradova. MC Nikole Tesle tako su najčešće obilazili posjetitelji iz Zadra, Šibenika i Splita. Brojni su i posjetitelji iz Zagreba, Rijeke i ostalih dijelova Hrvatske.Od mnogih stranih posjetitelja doznajemo podatak kako su putovali na A-1 i vidjeli reklamne panoe vezane uz ovaj memorijalni centar. U reklamu je puno uloženo i to nam se postupno vraća jer turisti koji nisu niti imali u planu doći u Smiljan, navratili su do nas.


Nakon obilaska postava svi kažu kako nisu pogriješili, naglašava Ana-Marija Šolaja. Pri tome dodaje kako posjetitelje doslovno sve zanima.– Sama rodna kuća Nikole Tesle i njezin obilazak poseban su osjećaj jer za Teslu su čuli svi, ali obići područje gdje je rođen i odrastao, ljude čini posebno ushićenim. Teslini izumi su također nešto posebno, kaže nam Ana-Marija.


Pored Tesline rodne kuće nalazi se i replika štale kakve su se gradile u Teslino vrijeme. To je drveno zdanje pokriveno raženom slamom. Kao i štala iz Tesline mladosti sa koje je kao klinac prkosio gravitaciji i sa štale skakao uz pomoć očeva kišobrana.


Pri tome je stradao jedino kišobran. Mali Nikola je za taj „podvig“ trebao dobiti batine od gnjevnog oca, ali ga je spasila majka Đuka čiji je ljubimac bio taj pametni dječak.