Idealno vrijeme

Berba krumpira u Lici još uvijek nije završena

Marin SmolčićOve godine zbog nepredvidivih i često hirovitih vremenskih prilika lički poljoprivrednici ponegdje još uvijek ubiru plodove svojega rada i zemlje. Meteorolozi najavlju da bi se suha i sunčana lička jesen mogla „protegnuti“ do konca ovoga tjedan. Bilo bi to idealno vrijeme za berbu preostalih poljoprivrednih kultura čije je prikupljanje omela obilna kiša s konca prošloga tjedna.


Osim povrtlarskih kultura to se posebno odrazilo na berbu krumpira jer taj posao još uvijek nije okončan kod poljoprivrednika koji su pod ovom kulturom posadili veće površine. Najprepoznatljiivi lički poljo-brand uglavnom je pobran s usjeva, osim u slučaju proizvođača koji su proljetos posadili veće količine. Poput najvećeg ličkog proizvođača krumpira iz lovinačkog poduzeća „Agro-Velebit“. Direktor Nikola Vidaković pojasnio nam je trenutnu situaciju i pravu „utrku s vremenom“.


-Prošlotjedne obilne kiše sprijerčile su nas u vađanju krumpira na nekim površinama. Tako smo do danas uspjeli pobrati krumpir sa površina od cca. 25 hektara. Preostalo nam je još 16 hektara na području Raduča. Urod je ove godine znatno bolji i kvalitetniji nego li prošle godine zbog obilnijih padalina u ljetnim mjesecima, pojasnio nam je Vidaković koji se nada da će ovoga tjedna meteo-prilike biti povoljne kako bi se okončao ovaj obiman posao.
Zahvaljujući poduzeću „Agro-Velebit“ njihov lički krumpir se prije dvije godine uresio zaštitnom markicom kvalitete sa zemljopisnim podrijetlom. Nažalost i danas se događa da se pod ličkim krumpirom u većim gradovima prodaje krumpir sumnjive kvalitete, lošeg okusa, sastava i kratkog vijeka trajanja u skladištima.


Ove godine mnoštvo krumpira u Lici ne znači i njegovu manju cijenu pa se u najvećem broju slučajeva krumpir „na kućnom pragu“ prodaje po četiri kune za kilogram. Proizvođači rijetko smanjuju cijenu, jedino ako se kupuju zalihe od stotinu i više kilograma. S obzirom da skoro sva lička domaćinstva ove sezone imaju višak krumpira kojega počesto nemaju gdje plasirati niti skladištiti, za očekivati je da će dio ovogodišnjeg bogatog uroda završiti u smeću ili jednostavno odbačen u nekom šumskom puteljku.