Highlander Velebit

Avantura života na Velebitu: Više od tristo sudionika uživalo u jedinstvu s prirodom

Dorotea Prpić

Ljubitelji prirode i planinari su u šest dana prešli 108 zahtjevnih kilometara kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu – te došli s planine ravno do obale Jadranskog moraSENJ – Završila je četvrta po redu avantura života zvana Highlander Velebit na kojoj je bilo više od 300 ljubitelja prirode i planinara. Planinarska avantura je započeta u srcu predivnog Velebita na Zavižanu, a završila na obali u Starigradu Paklenici. Sudionici su u šest dana prešli 108 zahtjevnih kilometara kroz dva Nacionalna parka – Sjeverni Velebit i Paklenicu – te došli s planine ravno do obale Jadranskog mora.


Uz Highlander Velebit, ove se godine prvi put održao i Highlander 55, kraća ruta u kojoj su sudionici prešli 55 kilometara, a pokazao se kao savršena vikend avantura za sve koji su novi u planinarenju i sve one koji su željeli pobjeći od svakodnevnih problema i rutine te okušati gorštački način života na tri dana.


Rušili granice


– Highlander Velebit pokazao se kao pravi izazov za neke sudionike koji su svoju avanturu života ipak skratili na Baškim Oštarijama, ali većina je nastavila hrabro u Ramino Korito u kojem su se rušile granice izdržljivosti i razbijale barijere postavljene u umovima sudionika. I 250 njih je uspjelo upravo to – pomaknuti granice izdržljivosti, sjediniti se s prirodom, osjetiti gorštački način života i postati Highlander!
Sav napor prolaska kroz Ramino Korito itekako je vrijedio čim su sudionici došli do treće kontrolne točke koja je bila smještena na Panosu. Uživajući u druženju s ostalima, opuštajući se uz vatru i gledajući nezaboravni zalazak sunca s Panosa, sva bol je nestala i više ništa nije bilo teško, a Highlander selo disalo je kao jedno. Svi ti mali trenuci posebne Highlander atmosfere i stanja uma davali su im snage krenuti u nove avanture idućega dana, a tako je bilo i na Velikom Rujnu koje ih je počastilo prizorom koji se sanja – najzvjezdanije nebo kao podsjetnik koliko smo mali, a priroda moćna i velika – kaže Arijana Veočić, zadužena u Highlander klubu za medije.


Emocije i divljenje


Prvi Highlander koji je stigao na cilj ove godine je 17-godišnji Lucijan Hrvaćanin koji je dokazao da se svih 108 kilometara Highlander rute može uspješno proći uz dobru pripremu i ne pretrpavajući ranac. Njegov prolazak kroz cilj izazvao je mnoštvo emocija, ponosa i divljenja, a njegovi roditelji koji su i sami Highlanderi ove su godine pomogli u organizaciji događaja.


– Žudnja za planinom i potreba za prirodom problemi su modernog svijeta koji je surov i sebičan, a Highlander briše sve granice među ljudima i stvara zajednicu u kojoj si svi pomažu te ponovo sjedinjava čovjeka i prirodu. Iako je ovogodišnja avantura života završila, registracije za Highlander Velebit i Highlander 55, koji će se održati sljedeće godine od 25. do 30. rujna, otvorene su, a svi željni prave planinarske avanture već se sada mogu prijaviti za novu avanturu života – poručuje Arijana Veočić.