Prijetnja bioraznolikosti

NP Sjeverni Velebit poziva zaljubljenike u prirodu da se uključe u praćenje invazivnih vrsta

Dorotea Prpić

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Ukoliko uočite invazivne strane vrste u prirodi, dojavite nam njihove nalaze putem aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj ili putem web obrasca za dojavu nalaza – poručuju iz nacionalnog parka Sjeverni VelebitSENJ – I Nacionalni park Sjeverni Velebit poziva zaljubljenike u prirodu da se uključe u akciju praćenja stanja invazivnih vrsta u Republici Hrvatskoj. Akciju tradicionalno provodi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja.


Invazivne strane vrste predstavljaju jednu od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti, a u Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, unesene su i gljive i druge vrste organizama, a procjenjuje se da je 10-15 posto njih invazivno.
Podaci o rasprostranjenosti važni su za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava, a svojom dojavom zaljubljenici u prirodu mogu pridonijeti ranom otkrivanju novih invazivnih stranih vrsta i tako očuvati prirodu Hrvatske.


– Ukoliko uočite invazivne strane vrste u prirodi, dojavite nam njihove nalaze putem aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj ili putem web obrasca za dojavu nalaza – poručuju iz nacionalnog parka Sjeverni Velebit.