U ZALEĐU NOVOG

Lijepa priča o projektu API Kvarnera iz Krmpota, kojeg je Ministarstvo ocijenilo kao najbolji

Ante Peričić

Ovaj projekt odnosi se na uspostavu kratkog opskrbnog lanca »Plavo more – zelene planine« s 11 članova operativne skupine koji pokrivaju tri različita područja djelovanja, tj. poljoprivrednu proizvodnju, ugostiteljstvo i intelektualno područje djelovanja.NOVI VINODOLSKI – Poljoprivredna zadruga API Kvarner, smještena u zaleđu Grada Novog Vinodolskog, odnosno u Krmpotama, koristeći EU fondove stvara jednu lijepu priču u ruralnom području. Poljoprivredna zadruga ostvarila je velik uspjeh prošavši na natječaju Ministarstva poljoprivrede i agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju; odnosno, zadruga je za tip operacije »Kratki lanci opskrbe i lokalna tržišta« ostvarila maksimalan broj bodova i njen je projekt ocijenjen kao najbolji. Sukladno tome, dobili su bespovratnih sto tisuća eura – od čega 90% europskih te 10% državnih sredstava.


– Ovaj projekt odnosi se na uspostavu kratkog opskrbnog lanca »Plavo more – zelene planine« s 11 članova operativne skupine koji pokrivaju tri različita područja djelovanja, tj. poljoprivrednu proizvodnju, ugostiteljstvo i intelektualno područje djelovanja. Zapravo, radi se o pokretanju četiri modela kratkih opskrbnih lanaca unutar ovog udruženja, a sve radi osiguravanja rada kroz cijelu godinu – istaknuo je voditelj poslovanja poljoprivredne zadruge API Kvarner Antonio Komadina te dodao da se radi o pokretanju prodaje proizvoda putem internet trgovine, putem samoposlužnog aparata na frekventnim lokacijama (Rijeka, Opatija, Crikvenica i Novi Vinodolski) tijekom cijele godine, putem kućice na lokaciji sjedišta zadruge te na prigodnim sajamskim događanjima.


Uspješni natječaji


Opskrbni lanac »Plavo more – zelene planine« čine OPG Gršković, OPG Diklić Milan, OPG Samaržija Marko, OPG Uremović Igor, OPG Stipeč, OPG Zeleni san, OPG Šarar, OPG Denis, OPG Barac Igor te obrt Agrotina.
Pored navedenog, API Kvarner uspješno je prošao i na natječaju LAG-a Vinodol – ulaganje u unapređenje procesa rada i povećanje proizvodnog kapaciteta API Kvarnera, za koji su dobili 15.000 eura (90% EU, 10% RH), a od samog Grada Novog Vinodolskog, koji, kako kažu, potiče razvoj te dodjeljuje potpore temeljem Općeg programa poticanja razvoja poduzetništva na području Grada, ostvarili su potporu za razvoj mladih i poduzetnika početnika, odnosno dobili 10 tisuća kuna za opremanje prostora API Kvarner u Krmpotama.


– Gradu Novom Vinodolskom, na čelu s gradonačelnikom Tomislavom Cvitkovićem i njegovim suradnicima, izuzetno smo zahvalni što su prepoznali našu priču i dali nam podršku u stvaranju iste kroz razvoj ruralnog područja. Svjesni da je zaleđe izuzetno zapušteno, i mi, kao i ostali poljoprivrednici, imamo veliki potencijal i želju ka kontinuiranom ulaganju u razvoj poljoprivredne proizvodnje i agroturističke ponude našeg vinodolsko-krmpotskog kraja. Cilj nam je da, ne samo kroz turistički period, već i tijekom cijele godine imamo što ponuditi našim gostima kada dođu ovdje – kazao je Komadina i dodao da API Kvarner ima jednu stalno zaposlenu osobu kroz cijelu godinu, a po završetku izgradnje objekta i stavljanja u funkciju punionice meda i prerade, kušaone i trgovine domaćih proizvoda, zaposlit će se više djelatnika s lokalnog područja.


Ovih su dana primili pozitivne odluke od strane Primorsko-goranske županije koja dodjeljuje potporu poljoprivrednim gospodarstvima kroz sufinanciranje mjera ruralnog razvoja u poljoprivredi PGŽ-a u 2021. godini, a koja će se primijeniti na području Krmpota. Riječ je o iznosu od 30.000 kuna.


Nasad smokava


Gradonačelnik Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković pohvalio je projekt za koji je, kako kaže, najvažnija ambicioznost dionika.


– Sve ono što mi radimo s ciljem oživljavanja Grada – pod tim mislim prvenstveno na naše zaleđe, ne bi vrijedilo kada se ne bi našli ovakvi pojedinci koji svu svoju energiju, trud i ljubav ulažu u ovakve projekte. Riječ je, napose, o mladim ljudima i to je najljepše od svega. Zahvaljujući njima, situacija se u novljanskom zaleđu mijenja i to je ono što me veseli, to je ono po čemu smo mi bogati jer su nam i more i gore nadohvat ruke. Grad jest i nastavit će podržavati ovakve projekte i čestitam im još jednom na postignutim uspjesima – naglasio je Cvitković.


Budući da zadruga djeluje u prostoru u vlasništvu Grada, Grad Novi Vinodolski je u 2021. godini financirao sanaciju krova vrijednu 250 tisuća kuna s uključenim PDV-om, što je nužan preduvjet da bi se nastavilo s ulaganjem u unutarnje uređenje za koje poljoprivredna zadruga API Kvarner ima odobreno sufinanciranje iz EPFRR-a. Upravitelj zadruge Davor Tomičić rekao je da do kraja godine očekuju rješavanje pitanja zemljišta na kojem bi trebalo biti zasađeno 280 sadnica smokava kroz financiranje Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije.


– To bi ujedno bio i pokusno-prezentacijski nasad za terensku nastavu studenata Poljoprivrednog odjela i održivog agroturizma Veleučilišta u Rijeci. Podizanjem nasada smokava te kušaonice domaćih i lokalnih proizvoda, zaokružili bismo inicijalnu priču s agroturističkom ponudom krmpotskog kraja. Riječ je o planiranoj investiciji od približno tri stotine tisuća kuna – zaključio je Tomičić.