U RITMU

Kvarner Dance Open 2022 International doveo oko 150 plesača u Crikvenicu

Edita Burburan

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Plesne su skupine pred odlično raspoloženom publikom zaplesale na različite ritmove, od rocka, sambe, pa sve do electro popa. Sudjelovalo je oko sto pedeset plesača podijeljenih prema dobnim skupinama.CRIKVENICA – U prepunoj sportskoj dvorani u Crikvenici danas su se okupile brojne plesne skupine kako bi se natjecale na Kvarner Dance Openu 2022 International u organizaciji Entertainmenta, a u sklopu Croatia Dance Internationala te glavnog sponzora Turističke zajednice Grada Crikvenice. Poveznica i cilj ovog rasplesanog društva bila je promocija plesa kao univerzalnog jezika, bez obzira na dob i plesnu disciplinu.


Plesne su skupine pred odlično raspoloženom publikom zaplesale na različite ritmove, od rocka, sambe, pa sve do electro popa. Svaka je skupina odabrala svoje boje i kostime, kao i pjesmu s kojom su se predstavili. Sudjelovalo je oko sto pedeset plesača podijeljenih prema dobnim skupinama. Najprije su zaplesali najmlađi koji su maštovitim koreografijama i otvorili ovo plesno natjecanje, a nakon kojih su uslijedili juniori, te na kraju seniori.


Show Battle


Među natjecateljima, osim hrvatskih skupina, bilo je i onih koji su stigli i iz inozemstva kao što je to bila plesna skupina iz Portoroža ADC. Od domaćih natjecatelja bili su tu plesni klub Arka iz Svetog Ivana Zeline, Scorpio dance Team iz Zagreba, Foliot centar za djecu i mlade iz Matulja te riječke skupine – plesni studio Vibe, baletni studio Tanje Tišme Bird i Plesna skupina Porto Ri. U sklopu natjecanja bio je organiziran i veliki specijalni plesni Show Battle.

Stručni žiri činili su nekadašnji natjecatelji i osvajači brojnih državnih, europskih i svjetskih odličja – Ane Begić, bivša članice ansambla HNK-a Ivan pl. Zajc, Toni Vrdoljak, Mislav Katrašnik. Osim glavnih nagrada za najbolje skupine, žiri je razmatrao i o pojedinačnim kategorijama poput one za najbolju koreografiju, scenografiju, najsimpatičniju točku, najbolju žensku plesačicu i muškog plesača. Na kraju natjecanja svečano su dodijeljene nagrade, brojni pehari, medalje i diplome najboljima.


Tradicionalno okupljanje


Ovo već gotovo tradicionalno plesno okupljanje organizira se od 2018. pa je ujedno i jedinstvena prilika brojnim plesačima da jednom godišnje javno pokažu sposobnosti i umijeća kao kulturni i sportski događaj.


Siniša Bukinac, voditelj plesne skupine Art Dance Studio iz Portoroža, kaže da na natjecanjima sudjeluju već godinama.– Osvajali smo nagrade i pohvale, djeca to doživljavaju kao dio treninga, za učenje ponašanja općenito i odnosa prema sebi, životu i plesu. Natjecanja su fantastična, uvijek su lijepa prilika da se upoznamo i razmjenimo iskustva, istaknuo je Bukinac.


Tanja Tišma, voditeljica riječke plesne skupine Bird istaknula je da su njene cure prvi put na ovom natjecanju.


– Iskustvo je sjajno jer su uz klasiku upoznale free style ples i odvažile su se ući u plesnu bitku s ostalima, iako smo mi »klasičarke«, zaključila je Tišma.


Best of the best


Odlukom sudaca nije bilo pozicioniranja na prvo, drugo i treće mjesto, već su zbog svoje kreativnosti i izvedbe tri plesna nastupa osvojila prvo mjesto – Best of the best koreografije Kvarner dance opena. Plesni studio Vibe Foliot nagrađen je za grupnu točku »Kids«, u disciplini jazz dance, u dobnoj kategoriji djeca, a koreografiju potpisuje Vanessa Kučić. Plesni klub Arka nagrađen je za točku »Car Crash« koreografkinje Lucije Bukal, u juniorskoj kategoriji duo, a u disciplini show dance. Arka je nagrađena i za solo točku »World war« koreografkinje Petre Bukal, u kategoriji junior i disciplini contemporary/modern.