Projekt

Krčki srednjoškolci dio su “Škole budućnosti”, evo zašto je to važno

Mladen Trinajstić

Učenici, sudionici projekta »Škola budućnosti« razvijat će chatbotova povezane s UN-ovim ciljevima održivosti

Učenici, sudionici projekta »Škola budućnosti« razvijat će chatbotova povezane s UN-ovim ciljevima održivosti

Mentorice krčkih srednjoškolaca bit će profesorice Jelena Nuić i Elena Lipovac, a ova je škola jedna od 14 obrazovnih institucija s područja PGŽ-a uključenih u ovaj projektSrednja škola Hrvatski kralj Zvonimir odabrana je za jednog od sudionika programa »Škola budućnosti« za sezonu 2021./2022. I ove će školske godine naši učenici tako nastaviti s lani započetom izradom chatbotova u sklopu ovog projekta, pohvalila nam se Jelena Nuić, profesorica informatike u obrazovnoj ustanovi, iznimno okrenutoj i posvećenoj projektima i programima usmjerenim unapređenju i osuvremenjenju obrazovnih procesa.


Velik interes


– Fokus chatbotova na kojima će i otočni srednjoškolci odskora dobiti priliku intenzivno raditi biti će na istraživanju UN-ovih ciljeva održivosti, a ciljevi projekta su poticanje učenika na inovativnost, učenje o umjetnoj inteligenciji te razvijanje njihovih poduzetničkih vještina čime se teži da se veze između IT sektora i obrazovnog sustava znatno ojačaju, objašnjava nam profesorica Nuić, uz koju je mentorica krčkih srednjoškolaca uključenih u program profesorica Elena Lipovac.


Projekt »Škola budućnosti« koji su pokrenule domaće IT tvrtke STEMI, Infobip i A1 Hrvatska prvi je put u djelo proveden u drugom polugodištu prošle školske godine. Cilj projekta bio je učiniti hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, onim koji najmodernija znanja iz IT industrije donosi i uklapa u okvir školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole.
Projekt je već u prvoj prodvedbenoj godini pobudio ogroman interes škola, pa je u projektnim aktivnostima sudjelovalo više od 60 škola, odnosno tisuću učenika i 150 učitelja iz svih dijelova naše zemlje, pa tako i s otoka Krka.


Učenici su u sklopu projektnih aktivnosti formirali razvojne timove, istraživali UN ciljeve održivosti te osmišljavali chatbot rješenja pogonjena umjetnom inteligencijom koja rješavaju neki od problema u njihovoj lokalnoj sredini.


Poticanje promjena


Nastavak projekta u koji je, kao jedna od 14 obrazovnih institucija s područja Primorsko-goranske županije i nadalje uključena i krčka škola Hrvatski kralj Zvonimir, za cilj će imati doprinositi kreiranju i poticanju promjena u društvu, pa tako i obrazovnom sustavu.


– Također, želi se okupiti tehnološku zajednicu Hrvatske koja će uložiti u budućnost djece, biti im primjer ambicioznosti i dobrog djelovanja te dokaz postignuća i dugoročnog osobnog razvoja, naglašavaju predstavnici domaćih IT kompanija pod čijom se organizacijskom paskom i ove godine nastavljaju provoditi aktivnosti »Škole budućnosti«.


Ciljevi projekta i u nastavku njegove primjene ogledat će se u nastojanjima boljeg i čvršćeg povezivanja hrvatskih škola s tehnološkom industrijom. Uvođenjem novih znanja kao što su umjetna inteligencija, Internet of things, crowdfunding, izgradnja tehnoloških tvrtki i sličnih tema kroz provedbu projekta planira se popularizirati obrazovanje u Hrvatskoj.


Plan je i da se svake godine, sve do 2025. godine, u projekt, ali i obrazovani program, uvode najrelevantnija i »najsvježija« znanja iz »industrije 4.0«, a sve s ciljem pretvaranja učionica u svojevrsne inovacijske laboratorije.


Plan je, također, u sklopu projekta stvoriti zajednicu sačinjenu od više od tri stotine »učitelja heroja« koji će kroz svoje djelovanje usmjeravati i učenike educirati najmodernijim znanjima i načinima rada IT industrije.


– Vjerujemo da ovakvim bottom-up pristupom na najbolji način osnažujemo profesore da budu predvodnici promjena u obrazovanju, ističu u svojoj najavi ovogodišnjih aktivnosti organizatori i provoditelji projekta u kojem će tijekom ovog drugog polugodišta sudjelovati i krčki srednjoškolski centar, a na kraju projekta sudjelovat će i na godišnjoj konferenciji gdje će učenici i učitelji dobiti priliku prezentirati svoje projekte, odnosno predstaviti postignuća te pritom dobiti priliku poslušati motivacijska predavanja znalaca iz »industrije«.


Škole iz PGŽ-a u projektu


Uz krčku Srednju školu Hrvatski kralj Zvonimir, za sudjelovanje u projektu »Škola budućnosti« ove su godine s našeg području još izabrane i opatijska Gimnazija Eugena Kumičića, Srednja škola Delnice, Srednja škola Markantuna de Dominisa Rab, Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka, Tehnička škola Rijeka, Srednja škola za elektrotehniku i računalstvo, Prva riječka hrvatska gimnazija i Salezijanska klasična gimnazija.


Iz kruga osnovnih škola u projektu će također sudjelovati učenici i nastavnici iz OŠ Podmurvice, OŠ Turnić, OŠ Vežica, OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice te OŠ »Petar Zrinski« Čabar.