mladi informatičari

Krčki kamp rasadnik je vrsnih programera. Mateo je tamo dolazio još kao vrtićarac, a danas je – predavač

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Napredni Logo, Python, C++/STL, algoritmi i natjecateljsko programiranje, uvod u kvantna računala... radionice su koje su pohađali mladi informatičari koje je educirao i njihov tek nešto stariji kolega.KRK – Okončan je jubilarni, 30. Kamp mladih informatičara Hrvatske, koji se proteklih dana održavao u prostorijama krčke osnovne škole. Riječ je o višednevnom edukacijskom druženju najdarovitijih i najuspješnijih mladih informatičara iz cijele države kojemu je Krk, točnije Klub informatičara otoka Krka (KIOK), bio domaćin već 16. put. Kako nam je rekao Boris Bolšec, profesor informatike u krčkoj školi te ujedno osnivač i tajnik KIOK-a, ta je otočna škola i ovog puta ugostila ponajbolje mlade informatičare, u Krk pozvane temeljem natječaja Hrvatskog saveza informatičara, članove udruga koje djeluju u sklopu tog saveza, ali i brojne, za informatiku i robotiku »zagrijane« učenike iz otočnoga grada.


Foto Mladen Trinajstić


– Osnovni ciljevi ovog programa su omogućiti djeci i mladima stjecanje novih znanja i vještina iz više područja informatike, s posebnim naglaskom na programiranje, istaknuo je Bolšec dodavši i da se posebna pažnja poklanja »treniranju« za buduća školska, županijska i državna natjecanja i informatičke olimpijade na kojima sudionici Kampa redovito sudjeluju. Uz to, cilj je i dodatno obrazovati darovite informatičare osnovnih i srednjih škola te svima omogućiti druženje i međusobno upoznavanje, uz kulturne i sportske aktivnosti kojima se obogaćuje program Kampa.


Pripreme reprezentacije


Sudionici jubilarnog izdanja Kampa prema svojim su željama tako proteklih dana mogli sudjelovati u nekim od brojnih ponuđenih im radionica, tijekom kojih su radili na širenju svojih vidika u Logou (naprednom), Pythonu, C++/STL, algoritmima i natjecateljskom programiranju. Uvod u kvantna računala, Uvod u računalnu sigurnost, Korisni alati za natjecanja i Napredna robotika također su neke od radionica koje su pohađali daroviti informatičari, mahom osnovci i srednjoškolci kojima nije bilo teško tjedne ljetnih praznika umjesto na plaži, provoditi u školskim učionicama. Osim radionica, bila su organizirana i zanimljiva predavanja te drugi sadržaji koje vode stručni suradnici HSIN-a, uspješni mladi informatičari i osvajači olimpijskih informatičkih medalja te članovi KIOK-a.


Daleko ispred školskih programa– Svi smo svjesni da se u školama, unutar redovnih nastavnih programa, teško mogu pratiti želje i potrebe darovitih djevojaka i mladića čija su znanja i vještine nerijetko ispred, ili bolje rečeno iznad programa koji se pred njih »pod redovno« stavljaju. Upravo smo s tim i takvim ciljem pred točno 20 godina ustrojili KIOK, dodao je Bolšec uvjeren da su natjecateljski rezultati, a još više vrhunska profesionalna ostvarenja koja su u međuvremenu ostvarili mnogi od polaznika Kampa i sličnih programa (od kojih smu mnogi danas vrhunski programeri), ujedno i najbolja potvrda njihove smislenosti. Baš zato što su u proteklom razdoblju epidemijska ograničenja onemogućila provođenje naših radionica, pa i ovakvih kampova, svi smo jedva dočekali mogućnost vraćanja u kakavu-takvu normalu i mogućnost održavanja ovakvog programa koji je, zaključili su Bolšec, Jurešić i Ban, zapravo najčvršći temelj budućih uspjeha darovitih mladih informatičara, koji posvuda već »tradicionalno« ostvaruju vrhunske, divljenja vrijedne rezultate!

Također, prema posebnom programu, na Kampu su se i ovog ljeta pripremali i članovi hrvatske informatičke reprezentacije koje uskoro očekuju nastupi na međunarodnim natjecanjima. Uz sve te koristi ljetnog kampa, koji je njegovim sudionicima oduvijek sve samo ne tlaka, njegov se smisao ogleda i u modelu njegova provođenja u kojem mnogi njegovi »stariji« sudionici spremno preuzimaju uloge predavača i mentora svojih tek neznantno mlađih kolega. Upravo je takav primjer mladog Krčana Mateja Bana koji je, nakon što je pred koji tjedan završio prvi razred krčke gimnazije te nedavno zabljesnuo kao jedan od desetak najuspješnijih sudionika Državnog natjecanja srednjoškolaca u informatici, spremno sad preuzeo i ulogu predavača, voditelja radionice iz programskog jezika Python.


Programiranje je gušt


Matej se u kampove informatike u krčkoj školi uključio još kao predškolac, i to iznimno talentirani i učenja željni malac zbog čega, priznali su nam prof. Bolšec te Matejev mentor Marijan Jurešić, njegov uspjeh i napredak nikog ne iznenađuje.


– Nekome je gušt igrati nogomet, nekome loviti ribu, a meni i ostalim sudionicima kampa jedini pravi gušt je programiranje ili pak robotika, rekao je Ban, saževši dojmove o svojoj preokupaciji ali i samome Kampu u konstatciju da je uživao baš u svemu što se ondje proteklih dana događalo. – Zbog toga mi nije bilo nimalo teško prihvatiti poziv mog Kluba da se ove godine okušam i kao predavač te da i na taj način pokušam tek neznatno mlađim informatičarima od mene predstaviti ono što znam, što sam učio i naučio, a što će ujedno i svima njima zasigurno dobro doći na programerskom putu koji je pred njima, zaključio je.


Njegov mentor Jurešić, danas uspješni programerski stručnjak koji je i sam godinama bio polaznik tog Kampa, a potom nerijetko i predavač i voditelj radionica, kaže da mu je bilo zadovoljstvo svjedočiti Matejevoj »eksploziji« znanja i programerskih vještina do koje je, zaključuje, došlo upravo zbog silnih sati koje je sam, praćen svojim KIOK-ovcima i dodatnim osobnim angažmanom, uložio u širenje svojih informatičarskih znanja. Nitko ne može niti zna učinkovitije prenijeti neka znanja i vještine mladima do njihovih vršnjaka jer se među njima uvjek stvara neki poseban, međusobno »razumljiviji« odnos, rekao je Jurešić ne krijući ponos Metejevim ostvarenjima.