Projekt Fabrika Vecla

Krčka udruga organizira prikupljanje starog tekstila

Mladen Trinajstić

Foto I. GRŽETIĆ

Foto I. GRŽETIĆKRK – Članice udruge Rukotvorine Krk nastavljaju s provođenjem svog projekta Fabrika Vecla, kojim su se nedavno u prostorijama gradske galerije Decumanus predstavile svojim sugrađanima. Glavni cilj tog projekta, podsjetimo, bio je podizanje svijesti lokalne zajednice o potrebi ponovne uporabe različitih sirovina, odnosno osmišljavanje i predstavljanje različitih kreativnih mogućnosti reciklaže tekstila.


Za potrebe organizacije i provedbe novog izdanja serijala radionica na kojima polaznici dobivaju priliku iskazati svoju maštovitost, vještinu i kreativnost u kreiranju i izradi različitih uporabnih i ukrasnih predmeta od starog, korištenog tekstila svih vrsta, boja i oblika, članice udruge Rukotvorine Krk, u suradnji s otočnim komunalnim društvom Ponikve eko otok Krk, pokreću akciju prikupljanja korištenog tekstila koja će se provoditi na svim otočnim reciklažnim dvorištima.


Svoje (is)korištene tekstilne predmete otočani će tako moći zbrinuti, odnosno kao sirovinu za reciklažu otočnim kreativakama ponuditi u akcijama koja će se na komunalnim sabirnim mjestima odvijati već početkom travnja. Sve vrste tekstilnog »otpada« prikupljat će se tako u Krku, Puntu i Baški 4. travnja, u Vrbniku i Dobrinju stara će se i iznošena odjeća moći »predati« 7. travnja, a u Omišlju i Malinskoj 8. travnja.
Iako »tekstilna komponenta« čini relativno malen udio u ukupnom sastavu komunalnog otpada (svega dva do tri posto), u apsolutnoj količini radi se o gotovo 15.000 tona takvog otpada koji se u jednogodišnjem periodu sakupi u Republici Hrvatskoj, ističu u svom otočanima ovih dana upućenom pozivu članice vodstva te krčke udruge, odlučne da i u nastavku svog projekta Fabrika Vecla, ponajprije vlastitim primjerom, odnosno predstavljanje vlastitim rukama izrađenih raznih dekorativnih i uporabnih kreacija od korištenog tekstila, pomognu daljnjem porastu udjela odvajanja i recikliranja otpada po kojemu otok Krk već dugo prednjači.