Svečanost

Krčka srednja škola proslavila veliki jubilej: Punih 100 godina obrazovanja i odgoja mladih

Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Foto Mladen Trinajstić

Iako na različitim lokacijama, pod raznim nazivima i s različitim sastavom prosvjetnog kadra, krčka srednja škola, kao sljednica Male realne gimnazije, bila je i ostala institucija koja okuplja i obrazuje mlade otočane te gradi nove generacije koje razvijaju čitavu lokalnu zajednicuStoljeće stara, a tako vitalna i »dobrodržeća«. S tom konstatacijom, vjerujemo, složit će se svi koji su imali zadovoljstvo nazočiti prigodnoj svečanosti koja je u krčkoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir održana u povodu obilježavanja stote obljetnice srednjoškolskog obrazovanja na otoku Krku.


Iako na različitim lokacijama, pod raznim nazivima i s različitim sastavom prosvjetnog kadra, krčka škola, kao sljednica Male realne gimnazije koja je prije točno stotinu godina ukazom pokrajinskih tijela tadašnje državne uprave i formalno osnovana u gradu Krku, bila je i ostala institucijom za koju njeni današnji polaznici, kao i oni koji je vode, vole reći da je srce otoka Krka, mjesto koje okuplja i obrazuje mlade otočanke i otočane te iz godine u godinu gradi nove generacije onih koji nose i razvijaju cjelokupnu lokalnu zajednicu, a s njom i gospodarstvo otoka Krka.


Na to je, u svom uvodnom obraćanju, brojnim gostima i uzvanicima svečanosti upriličene u maloj sportskoj dvorani otočnog obrazovnog centra ukazala i njegova ravnateljica, prof. Đurđica Cvitkušić.

Njoj su u provedbi bogatog i sadržajnog programa kojim je obogaćena fešta pomogli i brojni raspjevani srednjoškolci, kao i profesorice Daria Papa i Mirjana Komadina Mergl.


Upravo je njima pripala čast moderiranja programa u sklopu kojeg je javnosti predstavljena dugo za ovu prigodu stvarana, vrijedna i zanimljiva publikacija – »stoljetna« monografija Srednje škole Hrvatski kralj Zvonimir.


Svjedočanstva vremena


Izdavački projekt kojim je obilježena i za buduće naraštaje »sačuvana« ova uistinu posebna prigoda, na čak tri stotine stranica predstavlja sve ono što je ta obrazovna institicija bila i što je značila u prošlosti, ono što ona danas jest, ali i sve ono čemu ta krčka škola, višekratno proglašavana najboljom srednjom školom na području PGŽ-a te jednim od najuspješnijih provoditelja i nositelja brojnih međunarodnih edukativnih programa i projekata u našoj zemlji, teži biti u budućnosti.


Monografija koju su, marljivo prekapajući i prikupljajući arhivske dokumentacijske i fotografske materijale, iznjedrile njene urednice – Đurđica Cvitkušić, Elena Lipovac, Gordija Marijan, Daria Papa i Ana Pasarić, doznali smo tijekom njena predstavljanja, u sedam je poglavlja na svjetlo dana izvukla »svjedočanstva vremena« sa školskim fotovremeplovom, popisom svih ravnatelja škole od 1921. do danas i popisom nastavnog kadra.Monografija je u zasebnom poglavlju također obradila i predstavila školsku današnjicu, projekte i programe koji se ondje provode, sva najvrednija postignuća njenih učenika i nastavnika, ali i zasebnu cjelinu s popisom svih učenika krčke srednje škole i nekadašnje gimnazije, u svih stotinu ljeta njena djelovanja.


Uz imenik učenika, u monografski je rad uključen i popis djelatnika škole u prošloj školskoj godini, ali i presjek medijskog praćenja rada škole te postignuća njenih učenika.


Sinonim otoka


– Stogodišinje putovanje koje i dalje traje, za sve nas bilo je vrlo uspješno, ustvrdila je ravnateljica Cvitkušić.


– Bez obzira na to u kojoj je zgradi ova ustanova djelovala, koji obrazovni program je provodila te kako se u konačnici i zvala, krčka je srednja škola bila i ostala vjerna svom glavnom zadatku – služenju mladom čovjeku.


Tisuće i tisuće otočana školovalo se u njenim učionicama, a svi su oni bili i ostali nositeljima i promotorima vrijednosti koje su usvojili upravo u ovoj školi, a koje su mnogima od njih u kasnijim godinama njihova života pomogle u ostvarenju uspješnih karijera, u gospodarstvu, ali i znanosti. SŠ Hrvatski kralj Zvonimir bila je i bit će sinonim otočnog školstva, odgajanja i odrastanja, ali i otoka Krka u cjelini, zaključila je Cvitkušić.Spomenimo i da je slavlju, koje je uvod imalo u otkrivanju spomen-ploče, na zgradi u središtu grada Krka u kojoj je u listopadu 1921. godine Mala realna gimnazija Krk započela s radom, pokroviteljsku podršku pružilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i PGŽ koji su u ovoj prilici predstavljale zamjenica župana Marina Medarić te Edita Stilin, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje.


Slavlju su, naravno, nazočili i svi krčki lokalni čelnici i čelnice u ime kojih se domaćinima obratio krčki gradonačelnik Darijo Vasilić ukazavši da je sve što je unutar školskih učionica činjeno s generacijama mladih otočana imalo golem utjecaj na razvojni put otoka Krka, danas jednoga od gospodarski, ali i demografski zasigurno najvitalnijih hrvatskih otoka.


Izložba starih fotografija


Po završetku svečanosti koja je najvećim dijelom bila posvećena predstavljanju monografije, prof. Gordija Marijan okupljene je u školskom predvorju provela i kroz prigodnu izložbu starih fotografija kojom će i u narednim mjesecima, ondje biti predstavljena ova vrijedna obljetnica, a s njom i duga, bogata i nadasve zanimljiva povijest jedne i jedine krčke srednjoškolske ustanove.Na školovanje dolazili i Istrani


Ravnateljica je istaknula da se 1921. godine u prvi razred netom ustrojene krčke Male realne gimnazije upisao 91 učenik, među kojima i njih trinaestero s područja Istre gdje se nastava tada provodila na talijanskom jeziku.


Već iduće godine škola je upisala 144 učenika, među kojima i tridesetak Istrana.


Prvo Učiteljsko vijeće činilo je više vrijednih, podučavanju, ali i domoljubnom odgajanju mladih otočanki i otočana iznimno predanih prosvjetara.


Među njima je ravnateljica posebno istakla imena prvog školskog upravitelja Ante Šepića, a uz njega i Josipa Capponija, Franje Volarića i Antona Kraljića koji su, zaključila je, potaknuli obrazovni uzlet koji na Krku traje sve do danas.