Humanitarna akcija

Kosinjska djeca i učitelji uključili se u humanitarnu utrku Mliječna staza 2023.

Marin SmolčićIako je najmanja centralna Osnovna škola u Ličko-senjskoj županiji OŠ „Anž Frankopan“ u Gornjem Kosinju već desetljećima odgaja svoje učenike po vrlo visokim humanitarnim standardima. Ovaj školski kolektiv sa 15 učenika redovno se uključuje u sve akcije prikupljanja pomoći potrebitima ili sudjeluje u obilježavanju datuma vezanih uz nastojanja kako bi se svakoj osobi pomoglo u jednakosti i širenju senzibiliteta društva u pruižanja potpore i pomoći onima koji su iz bilo kakvih razloga drukčiji.


Učenici i djelatnici OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj i ovu su se godinu uključili u humanitarnu utrku Mliječna staza 2023. Mliječna staza je dio UNICEF-ove kampanje za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih. Odvija se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, u vremenu od 15. do 25. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije AtlasGO sudionici mogu hodanjem, trčanjem, rolanjem, vožnjom na biciklu i drugim aktivnostima, kao i svojim porukama podrške i donacijama pomoći podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Procjenjuje se da više od 44 000 djece i mladih u Hrvatskoj imaju problema s mentalnim zdravljem. Glavni organizator za sudjelovanje OŠ „Anž Frankopan“ Kosinj u Mliječnoj stazi 2023. bio je Josip Laškarin, profesor Tjelesne i zdravstvene kulture. Mali i veliki su se u utrku uključili hodanjem, a zadana ruta bila je duža od 6 km i odnosila se na dionicu od škole u Gornjem Kosinju, preko pješačkog visećeg mosta, kroz selo Mlakva, preko Kosinjskog mosta pa natrag do škole.


U ovoj akciji su često spominjali moto ove škole koje je davno rekla sv. Majka Tereza: „Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala s velikom ljubavlju“. Ovoj izreci dodali su jednu noviju:“Tisuće staza, jedan cilj – zajedno za mentalno zdravlje djece i mladih.“