COVID OBRAZOVANJE

U PGŽ-u su 94 razreda u samoizolaciji: Nastavu na daljinu pohađa gotovo svaki drugi učenik

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Točan broj učitelja i nastavnika koji su u samoizolaciji zapravo se i ne zna, pa se iz ovako visokih brojki lako vidi da je nastavu zapravo nemoguće u potpunosti održati uživoRIJEKA – Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja trenutno je u samoizolaciji 12.110 učenika osnovnih i srednjih škola, a pozitivno na COVID-19 je 2.018 učenika, što je 0,44 posto školske populacije. Istovremeno postotak pozitivnih prosvjetnih djelatnika tri puta je veći i iznosi 1,23 posto, a broj COVID-pozitivnih djelatnika premašio je broj onih u samoizolaciji.


Naime, trenutno je pozitivno 797 prosvjetnih djelatnika, a u samoizolaciji ih je 750, međutim u Ministarstvu ističu da epidemiolozi ne stižu otvoriti na vrijeme nove samoizolacije u digitalnoj platformi, tako da je broj djelatnika u samoizolaciji možda veći, ali nisu još sve samoizolacije upisane u digitalnu platformu. Svakim danom sve je manje škola koje uspijevaju održati nastavu u potpunosti u učionici pa je tako jučer bilo 758 škola čiji su učenici bili u učionici, odnosno njih 55,69 posto, što je za 69 škola manje nego početkom prošlog tjedna. Potpunu nastavu na daljinu uvelo je 127 škola, što je čak 47 škola više nego početkom prošlog tjedna.


Na rubu izdržljivosti


Iako je odluka Primorsko-goranske županije da sve srednje škole čiji je osnivač 14. prosinca prelaze na C model nastave, odnosno na nastavu u virtualnom okruženju, učenici nekih škola već su ovaj tjedan napustili učionice. Neki su to učinili privremeno, a neki se u klupe neće vratiti sve do početka drugog polugodišta, odnosno do 18. siječnja. Takav je slučaj u Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji čija ravnateljica Đudita Franko kaže da je u jednom trenutku u toj školi bilo 230 učenika i djelatnika u samoizolaciji te je paralelna organizacija nastave u učionici i na daljinu praktički postala nemoguća.
– Prošli smo tjedan bili na rubu izdržljivosti. Većinom su u samoizolaciji bili učenici, ali bilo je i djelatnika. Imali smo 8 razreda u samoizolaciji i odlučili smo da je najbolje uvesti nastavu na daljinu za koju smo spremniji nego prošle školske godine i virtualna se nastava odvija puno bolje nego prije. Najvjerojatnije ćemo nastaviti raditi virtualno do kraja polugodišta, navodi Franko.


Prva riječka hrvatska gimnazija trenutno pak ima 5 razrednih odjela u samoizolaciji i 5 pozitivnih nastavnika, ali ravnateljica Jane Sclaunich kaže da se za preostalih 15 razreda nastava odvija redovno. Istovremeno radi i četvero nastavnika koji su u samoizolaciji.


Nedostaje spremačica


Od jučer su i učenici Građevinsko-tehničke škole, kaže pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin, kod kuće, a u učionicu se neće vratiti do kraja ovog tjedna. Razlog njihovog prelaska na virtualnu nastavu je samoizolacija spremačica, zbog čega škola ne može funkcionirati.


– Trenutno imamo 5 posto razrednih odjela osnovnih i srednjih škola čiji smo osnivač u samoizolaciji, a riječ je o 27 razrednih odjela, odnosno 458 učenika osnovnih škola. Treba napomenuti da većini ta mjera završava ovaj tjedan. U srednjim školama imamo 692 učenika, odnosno 32 razreda u samoizolaciji i kod većine njih je situacija slična te do kraja ovog tjedna samoizolacija završava. Od početka školske godine B model nastave ima Medicinska škola, a prošli je tjedan takav model uvela i Pomorska škola Bakar. U područnoj školi Vrbnik za predmetnu nastavu izvodi se C model, odnosno nastava je na daljinu. Ista situacija je i u OŠ »Milan Brozović« Kastav, kaže Stilin.


Kada se podacima Primorsko-goranske županije dodaju podaci Grada Rijeke koji je osnivač osnovnih škola, ispada da su ukupno 94 razredna odjela u samoizolaciji, jer u gradskim školama ta je epidemiološka mjera izrečena za 35 razrednih odjela od ukupno njih 475, a pozitivnih učenika na COVID-19 je 55, dok je nastavnika pozitivno 15 te dvoje djelatnika koji nisu nastavno osoblje.