MANJAK U ZDRAVSTVU

Komadina: ‘Voda je došla do grla, u ove tri godine država treba iskorisiti vrijeme za specijalizacije novih liječnika’

Barbara Čalušić

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Komadina se još jednom osvrnuo na aktualnu temu nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice u ugovornim ordinacijama obiteljske medicineRIJEKA – Primorsko-goranska županija nabavit će mobilni mamograf čija je vrijednost 312 tisuća eura, a koji bi trebao povećati dostupnost pretrage u pojednim dijelovima županije. Župan Zlatko Komadina na današnjem redovnom susretu s novinarima kazao je da je to samo dio sredstava koji se iz proračuna izdvaja za zdravstvo, školstvo i socijalnu skrb, u koje je odlukom kolegija župana raspoređeno sveukupno 600 tisuća eura.


 


Nabava mobilnog mamografa


 
– Odobrili smo nabavu mobilnog mamografa, vozila s uređajem koji će ići prema pacijentima čime radimo na povećanju dostupnosti. I dalje u našim ispostavama imamo stacionarne mamografe, pritom je glavna priča u Centru u Parku Nikole Hosta namijenjena Rijeci i riječkom prstenu, no pokriven je i svaki otok, Gorski kotar, Opatija i Crikvenica. Mobilni mamograf bit će nadogradnja sustava, što znači da ne moraju sve žene dolaziti na lokaciju mamografa, primjerice, da Cresanke ne idu u Lošinj nego obave mamografski pregled u Cresu. To je dosta skupa priča, ali naše žene to zaslužuju. Vozilo košta 112 tisuća eura, a novi uređaj 200 tisuća eura jer je ideja da je bolje imati novi uređaj i svakih ga par godina mijenjati, nego imati stare uređaje koji se često kvare i čiji su troškovi održavanja enormni. Ostatak novca ide na specijalizacije u hitnoj medicini i to je 20 tisuća eura za dvije specijalizacije. Dio sredstava bit će raspoređen u palijativu. Imamo četiri mobilna palijativna tima koja surađuju s hospicijem, tri financira Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a četvrti je na teret naše Županije te se kao i inače radi o nadstandardu, rekao je Komadina dodajući kako je situacija u ustanovama socijalne skrbi slična situaciji u Domu zdravlja i Zavodu za hitnu medicinsku pomoć.


– Slabi ugovori i loše financiranje od države, a s druge strane, povećanje materijalnih troškova i porast troškova energenata. Naime, za razliku od drugih naših ustanova ove rade od 0 do 24 i dogodilo se to da smo u ovom trenutku na 130 tisuća eura dodatnog financiranja, od čega je 60 posto otišlo na plaće, a 40 posto na povećane troškova energije, kazao je župan.


 


Financiranje produženog boravka učenika u deset osnovnih škola


 


Županija će financirati produženi boravak učenika u deset osnovnih škola Gorskog kotara, Krka, Cresa i Novog Vinodolskog. Radi se o djeci koja do svojih škola koriste školski prijevoz.


Komadina je komentirao da proračun Županije sve više trpi razlike između prihoda i rashoda jer država s jedne strane prihvaća povećane troškove ili ih proizvodi, a sve to pada na teret Županije koja naposljetku jedina brine o redovnom standardu, a posebice o nadstandardu.


Komadina se još jednom osvrnuo na aktualnu temu nedostatka liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, posebice u ugovornim ordinacijama obiteljske medicine.


– Sustav nije dovršen i imamo dva sustava – jedan je na teret Županije, a to je Dom zdravlja, no tu je i drugi dio sustava, ugovorni liječnici s kojima Županija nema veze. Problem nastaje kad ti liječnici odlaze u mirovnu jer za razliku od Doma zdravlja koji uspijeva imati nove liječnike, ovdje to nije slučaj. Sad je voda došla do grla i u ove tri godine država treba iskoristiti vrijeme za specijalizacije novih liječnika. Nama bi da pokrijemo cijeli Dom zdravlja trebalo još 20 specijalizacija. No, jedna specijalizacija košta 300 tisuća eura, možete misliti koji je to novac. A gdje su tu specijalizacije ugovornih liječnika koji bi trebali zaposliti nove mlade ljude i uputiti ih na specijalizaciju? Teško da mogu izdržati takav trošak i tu je logično da država osigura specijalizacije jer država s njima i ima ugovorni odnos kroz HZZO. Izgubljeno je dragocjeno vrijeme i treba iskoristiti fondove Europske unije, upozorio je Komadina najavivši da će inicirati kroz Zajednicu županija pokretanje razgovora s državom na tu temu.