ŽUPAN S NOVINARIMA

Komadina: ‘Ako se po jutru dan poznaje, onda ćemo imati rekordnu turističku sezonu’

Barbara Čalušić

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Na području Primorsko-goranske županije u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25 posto više od svibnja prošle godine dok je od siječnja do svibnja ostvareno 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20 posto u usporedbi s prošlom godinomRIJEKA – Ako se po jutru dan poznaje, onda ćemo imati rekordnu turističku sezonu, izjavio je župan Zlatko Komadina na redovitom tjednom susretu s novinarima.


Naime, na području Primorsko-goranske županije u svibnju je ostvareno više od 880 tisuća noćenja, što je 25 posto više od svibnja prošle godine dok je od siječnja do svibnja ostvareno 1,8 milijuna noćenja što je porast od 20 posto u usporedbi s prošlom godinom.


– No sezona nosi i pojačan angažman svih interventnih službi. U planu je organizacija turističkih ambulanti na devet lokacija na kojima su bile uspostavljene 2022. godine, a to su: Crikvenica, Krk, Njivice, Opatija, Mali Lošinj, Martinšćica, Nerezine, Cres i Rab. Također, Općina Baška je uspostavila turističku ambulantu koja je već počela s radom. Čekamo mlade nove liječnike koje vjerujemo da će diplomirati kako bismo uspostavili sustav s 1. srpnjem. Zasad smo našli jednog liječnika no vjerujem da će ih nakon diplome biti više. Ista je priča i s policijskim službenicima koji su došli i iz stranih zemalja iz kojih dolaze naši gosti, tako da će biti nešto stranih policajaca u sustavu, a naša Policijska uprava dobit će pojačanje policajaca iz drugih dijelova Hrvatske, rekao je Komadina.
PU primorsko-goranska i ove je turističke sezone od MUP-a zatražila ispomoć policijskih službenika iz unutrašnjosti, a u sklopu MUP-ova projekta “Sigurna turistička destinacija”, tijekom ljetnih mjeseci očekuje se dolazak određenog broja policijskih službenika iz Slovačke, Slovenije, Poljske, Bavarske i Donje Saske koji će biti raspoređeni u policijske postaje na moru. Komadina je istaknuo da su u suradnji sa županijskim Društvom Crvenog križa 168 policajaca prošlo obuku za pružanje prve pomoći.


Komadina je predstavio plan pojačanja dostupnosti Hitne medicinske službe kroz zapošljavanje dodatna četiri liječnika za ispostavu na Krk pa se planira od 15. lipnja do 15. rujna timu T2 na Krku kojeg trenutno čine vozač i medicinska sesta, pridružiti i liječnika. Zbog hitne medicinske službe na otocima u planu je zaposliti još dvije medicinske sestre i dva vozača u riječkom Zavodu za hitnu medicinu kako bi u ljetnim mjesecima bio osiguran tim T2 koji osim za riječko područje predstavlja ispomoć i za otočne ispostave budući da se radi o timovima koji preuzimaju otočne pacijente iz trajektnih pristaništa. HZZO će osigurati sredstva za osiguranje dodatnog tima T1 u Crikvenici dok je na otoku Cresu raspisan natječaj za jednog liječnika i jednu medicinsku sestru za povećanje zdravstvene skrbi.


Komadina je za 14. lipnja najavio susret premijera sa županima u Slavonskom Brodu za koji je predložio tri teme.


– Prva je financiranje povećanih troškova poslova državne uprave koje provode županije koji su uslijed inflatornih troškova i povećanje plaća porasli za otprilike 30 posto. Druga tema su izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu što će zahtijevati određena sredstva, moguće i osnivanje novog županijskog upravnog odjela u kojem bi radilo od sedam do osam ljudi. Tu je i novi krug porezne reforme u sklopu koje se ukida prirez jedinicama lokalne samouprave i dopušta da same odrede stope poreza na dohodak. Smatram da bi županije trebale imati veće učešće i stalne izvore financiranja, a ne dotacije iz državnog proračuna i da svake godine moramo moljakati da se sredstva povećaju, zaključio je Komadina.