Terapeutska krioterapija

Klinika za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka prva u Hrvatskoj uvela prevenciju periferne neuropatije u primjeni kemoterapije

Barbara Čalušić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom česta je nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijomRIJEKA – Klinika za radioterapiju i onkologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prva je u Hrvatskoj uvela novu metodu za prevenciju periferne neuropatije koja se javlja kod primjene kemoterapije u najčešćih malignih oboljenja. Radi se o terapeutskoj krioterapiji odnosno regionalnoj hipotermiji kod koje se koriste tzv. “hladne rukavice” i “hladne čarape za stopala” koje su u brojnim studijama potvrdile svoju učinkovitost zbog čega se već primijenjuju u razvijenim svjetskim onkološkim centrima.– Od rujna 2022. godine Klinika za radioterapiju i onkologiju provodi brojne projekte koji imaju za cilj unaprjeđenje kvalitete liječenja onkoloških bolesnika. Tako će i ova nova metoda kod značajnog postotka onkoloških bolesnika kojima su nužni kemoterapijski protokoli u okviru Dnevne bolnice, postati standard liječenja te će u značajnom postotku prevenirati perifernu neuropatiju koja potencijalno može uzrokovati trajni invaliditet, istaknula je v. d. predstojnice Klinike za radioterapiju i onkologiju prof. dr. Ivana Mikolašević, koja se ovom prilikom zahvalila tvrtki IND-EKO i Iliji Šmitranu te dr. Tei Rosović iz Thalassotherapije Opatija zahvaljujući čijem su angažmanu najbavljene hladne rukavice i čarape. Prema njezinim riječima, ovim je projektom još jednom naglašena nužnost međusobne suradnje više zdravstvenih ustanova i uključivanja lokalne zajednice u zajedničku skrb za onkološke bolesnike. Mikolašević je  također pozvala udruge bolesnika da se uključe u rad klinike te podsjetila da je upravo na Klinici za radioterapiju i onkologiju u veljači otovoreno savjetovalište za onkološke bolesnike.
– U Hrvatskoj ne postoji standardizirani postupnik za prevenciju periferne neuropatije i nadam se da ćemo i s ovim projektom raditi na boljoj skrbi za naše pacijente, dodala je.Periferna neuropatija ili periferno oštećenje živaca uzrokovano kemoterapijom česta je nuspojava kod bolesnika liječenih citostatskom terapijom. Oboljeli osjećaju trnce u prstima, nelagodu, zatezanje, često imaju manju osjetljivost na osjećaj vrućine i hladnoće ili grčeve u rukama ili nogama, a kasnije se pojavljuje oslabljen osjet u jagodicama prstiju i kronična bol, što može znatno utjecati na smanjenje kvalitete života bolesnika.


Voditeljica tima za liječenje tumora dojke Klinike za radioterapiju i onkologiju dr. Eleonora Cini Tešar navela je kako su najčešće skupine citostatika koji mogu dovesti do periferne neuropatije: taksani, platinski spojevi, spojevi vinka alkaloida, konkretno citostatici koji se koriste u liječenju najčešćih malignih tumora kao što su to tumori dojke, prostate, pluća ili ginekološki tumori.


– Periferna neuopatija je česta komplikacija kemoterapije, a po nekim studijama može se javiti u čak 68 posto bolesnika liječnih ovim citostaticama. Simptomi su trnci, bolovi i zatezanja, a kasnije se mogu javiti i kronične kompilkacije. Dosad se smatralo da je ova nuspojava neizbježna, no studije su pokazale da se primjenom krioterapije ova nuspojava može smanjiti, naglasila je Cini Tešar.


Na Klinici za radioterapiju i onkologiju jučer je novinarima predstavljena metoda hlađenja ekstremiteta tijekom primjene intravenozne citostatske terapije. Tijekom pripreme za primanje kemoterapije pacijent na stopalima i rukama ima svoje čarape i rukavice preko kojih se postavljaju sterilne kaljače, a potom se 15 minuta prije početka kemoterapije primjenjuju “hladne rukavice i čarape” koje se zadržavaju do kraja terapije i tijekom svakog sljedećeg kemoterapijskog ciklusa.


– Tijekom krioterapije dolazi do sužavanja krvnih žila u ekstremitetima te se tako smanjuje oštećenje živaca koje može nastati tijekom kemoterapijskog liječenja. Tako da se terapija hladnim rukavicama i čarapama koristi tijekom primjene infuzije citostatske terapije i tako se smanjuje dotok kemoterapije u završne dijelove ruku i nogu. To omogućava manje nuspojava i bolje liječenje bolesnika, zahvaljujući primjeni ove metode imamo manje pauza i odgoda te tako možemo bolje liječiti naše bolesnike, pojasnila je dr. Jasna Marušić, voditeljica tima za liječenje tumora probavnog sustava i ginekoloških tumora Klinike za radioterapiju i onkologiju.