PRIJELAZNO RAZDOBLJE

Kastav je “pionir” modernog načina gospodarenja otpadom. Ispitali smo kako su se naviknuli na novi sustav

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U Gradu Kastvu kažu da su prvi dojmovi o novom načinu prikupljanja otpada vrlo dobri, no prema slikama koje se mogu vidjeti u gradu, to i nije baš tako. Dio mještana žali se na smeće koje se gomila oko spremnika, neki čak »prokazuju« sumještane da smeće odnose bacati u okolne općine i gradoveKASTAV – Od početka studenoga stanovnici Kastva prikupljaju otpad po novim pravilia, a kako su zadovoljni, moći će se saznati uskoro. Naime, Grad Kastav i KD Čistoća pozivaju sve zainteresirane građane Kastva na javnu tribinu »Odvojeno prikupljanje otpada« koja će se održati u srijedu 7. prosinca, s početkom u 18 sati u Boćarskom domu »Slavko Stanić«, Kastav, Stražnica 3.


»Korisni« savjeti


Svrha te javne tribine bila bi i educiranje te informiranje građana o održivom gospodarenju otpadom, uključujući odgovorno postupanje s komunalnim otpadom, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima te upoznavanje mještana s novim sustavom prikupljanja otpada.


Za poduzetnike isto takva tribina trebala bi se prema najavama održati dan kasnije – 8. prosinca u istom prostoru »boćališta«.
Dalibor Babić, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, komunalni sustav i zaštitu okoliša na naš upit kako su građani Kastva za sada zadovoljni novim načinom skupljanja otpada, on kaže da su prvi dojmovi – vrlo dobri.


No, prema slikama koje se svakodnevno mogu vidjeti na lokacijama gdje su postavljeni spremnici, to i nije baš tako. Dobar dio Kastavaca žali se na smeće koje se gomila oko spremnika, neki čak »prokazuju« sumještane da svoje smeće odnose bacati u okolne jedinice lokalne samouprave koje još nemaju uveden sustav odlaganja otpada »s ključem«.Rasprava o novom načinu prikupljanju otpada, ali i brojni savjeti preselili su se na društvene mreže. Neki građani se žale da ne mogu otključati spremnike, drugi ih savjetuju kako je to jednostavno, samo treba ući u rutinu i malo se potruditi.


Neki savjetuju da se smeće nosi tamo gdje još nema novog načina skupljanja otpada, dok drugi govore o tome da napokon »moramo postati civilizirani ako smo se već odlučili za EU«.


Uglavnom svi su svjesni da »nema nazad« i da se svi moraju naviknuti na nešto što je već standard u EU-u, kad smo već bez granica i s eurom.


Ima i slučajeva da je ukradena jedna kanta, pa vlasnik moli da se vrati. Zanimljivo je da ima i »korisnih« savjeta.


Jedna Kastavka kaže da ne zna što će s ostacima očišćene ribe, pa je drugi korisnici savjetuju da ostatke zaledi u zamrzivaču, pa baci u kantu kada dođe na red za pražnjenje. Drugi korisnik je još inovativniji, savjetuje – nabavi mačku.


Ključ od 550 kuna


Pročelnik Babić, pak, ističe kako je sustav uveden 31. listopada i još uvijek traje prijelazno razdoblje.


– Mi smo tu za sve upite i nedoumice građana s ciljem poboljšanja sustava, kaže Babić.


Prema prvim informacijama koje smo dobili od stanovnika Kastva, najviše upita ima oko ključa koji otvara otpadnik u koji se odlaže smeće. Riječ je o kodiranom ključu, koji su besplatno dobili svi korisnici.


U slučaju oštećenja ili gubitka ključa trebaju se javiti u KD Čistoća jer je riječ o kodiranim i skupim ključevima – novi košta 550 kuna.


– Radi se o specijalnom ključu, objašnjava Babić, koji kaže da je to u nadležnosti Čistoće, i da je ključ takav da se ne bi mogao umnožavati.


Naime, svako otvaranje spremnika dodatno se plaća, a riječ je o onim korisnicima koji nemaju obiteljske kuće već žive u višestambenim objektima.


Gradonačelnik Matej Mostarac kaže da su u Gradu Kastvu napravili sve da novi sustav prikupljanja otpada uvedu sa što manje problema.


– Građane trošak opreme nije koštao ništa i većinu smo financirali iz fondova i sredstava razvoja KD-a Čistoća. Nakon dugo vremena odvajanje otpada je tema u kojoj pokazujemo brigu o zajednici i suživotu i nadam se da će se i građani i poslovni subjekti vrlo brzo prilagoditi na novi sustav. Hrvatska ni sama ne zna točan smjer gospodarenja otpadom.


Država je odredila sankcije i kazne preuzevši europske norme, ali to nije popratila adekvatnom infrastrukturom što vidimo na primjerima centara za gospodarenje otpadom. Ipak, odvajanje otpada je svakako korak u pravom smjeru i stoga smo zadovoljni da smo i mi krenuli tim putem, kaže Mostarac.


Dodatna oprema


Babić objašnjava da će uskoro biti postavljene košarice za pseći izmet, njih desetak, spremnici za jestivo ulje i za tekstil, a u planu je postavljanje i 28 dodatnih spremnika za staklo.


U planu je uz podijeljenih postojećih 400 spremnika za kompost, podijeliti još stotinjak komada.


Naime Grad Kastav je preko Fonda podijelio žute i plave spremnike za staklo i plastiku, odnosno papir, dok je zelene spremnike dijelila Čistoća koji su za miješani komunalni otpad, koji se naplaćuje za obiteljske kuće, dok je za višestambene zgrade instalirano 14 kompleta spremnika i to 12 u Rešetarima i 2 u staroj jezgi grada Kastva.


U staroj jezgri grada otpad će se skupljati u vrećicama zbog manjka prostora, gdje za tri kante po domaćinstvu nema mjesta.


Glomazni otpad


Stanovnicima Kastva omogućen je besplatni odvoz glomaznog otpada u količini do 3 metra kubična godišnje na obračunskom mjestu korisnika usluge.


Zahtjev za odvoz glomaznog otpada prema KD-u Čistoća može se podnijeti ispunjavanjem zahtjeva za odvoz glomaznog otpada.


Popunjeni obrazac se može dostaviti na e-mail [email protected]. Grad Kastav je s KD-om Čistoća dogovorio raspored postavljanja baja za krupni otpad 52 puta godišnje.


Baje će tako proći sve mjesne odbore na području Kastva s po nekoliko raznih lokacija, a sve s ciljem da se građanima omogući odlaganje krupnog otpada.


Za odgovore na pitanja zadužena »Čistoća«


Javna tribina je otvorena za sve građane Kastva, a nakon edukativno-informativne prezentacije o pravilnom načinu postupanja s otpadom, građani će predstavnicima KD-a Čistoća moći postavljati pitanja i dobiti sve relevantne informacije oko razvrstavanja otpada.


Za sve zainteresirane zbog ograničenog broja mjesta iz Grada Kastva mole da najave svoj dolazak na e-mail, [email protected] ili na telefon: 051/561-930 i to najkasnije do 2. prosinca, jer u slučaju iznimno velikog interesa za sudjelovanje na javnoj tribini, Grad Kastav i KD Čistoća organizirat će dodatne tribine za potencijalne prijavitelje o čemu će pravovremeno obavijestiti sve zainteresirane.