NEUGODNO IZNENAĐENJE

Kasni useljenje u POS-ove stanove u Lovranu, sve je odgođeno najmanje do 31. ožujka

Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Foto Marina Kirigin

Kao razlog dvomjesečne odgode predaje stana u posjed Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama navodi otklanjanje primjedbi nakon tehničkog pregleda višestambene građevine u Ulici lovor.LOVRAN – Neugodno iznenađenje stiglo je na adrese kupaca lovranskih APN stanova u izgradnji. Naime, iako su proteklog ljeta radovi tekli zacrtanom dinamikom te se očekivalo da će novi vlasnici stanova useliti do predviđenog roka useljenja, odnosno do kraja siječnja 2022. godine, na njihove adrese sredinom ovog mjeseca stigla je obavijest o odgodi predaje stanova u posjed. Kao razlog dvomjesečne odgode predaje stana u posjed u APN-u navode otklanjanje primjedbi nakon tehničkog pregleda višestambene građevine u Ulici lovor.


Dopis APN-a


“Kao potpisnik Predugovora o kupoprodaji radi kupnje stana iz Programa POS-a na lokaciji Lovran, Ulica lovora, upoznati ste s produženim rokom za uvođenjem u posjed stana s datumom 31. siječnjem 2022. godine, koji se ovim putem odgađa do 31. ožujka 2022. godine. Do zakašnjenja predaje stana u posjed došlo je iz razloga navedenog Predugovorom o kupoprodaji, odnosno iz razloga što su temeljem tehničkog pregleda građevine održanog 21. prosinca 2021. godine, utvrđene primjedbe za čije otklanjanje je određen rok od 90 dana.


Osim navedenog, APN nakon ishođenja uporabne dozvole mora provesti proceduru procjene vrijednosti stanova, a sve za potrebe sklapanja Ugovora o kupoprodaji. Temeljem navedenih razloga kašnjenja u članku predugovora isključena je odgovornost Prodavatelja za zakašnjenje s predajom stana u posjed”, navodi se u obavijesti koju su kupci APN-ovih stanova, utvrđeni prema Listi reda prvenstva za kupnju stanova, dobili iz Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama.
Odgoda useljenja mnogima je zakomplicirala životnu situaciju – što zbog produljenja najma u stanovima u kojima se trenutno nalaze, što zbog narudžbi namještaja koje bi trebale stići, a koje nemaju gdje skladištiti do novog termina predaje stana u posjed.


Traže pojašnjenje


– I Općina Lovran, kao kupac dvaju stanova koja su namijenjena braniteljima i njihovim obiteljima, dobila je informaciju o odgodi predaje stanova u posjed. Mislio sam da su stanovi prošli tehnički prijem pa me ova obavijest jednako tako iznenadila. Volio bih da nam kažu o čemu se točno radi, odnosno o kakvim je nedostacima riječ i zašto oni ne mogu biti uklonjeni u kraćem roku. Radi se o 30 stanova, 30 obitelji, ljudima koji su naručili namještaj, imaju rokove, kredite, nekima istječu i ugovori o najmu stanova u kojima trenutačno borave, rekao je načelnik Lovrana Bojan Simonič.


Podsjetimo, gradnja 30 stanova po modelu POS-a u Ulici lovora, što je druga gradnja takve vrste u Lovranu, započela je polaganjem temeljnog kamena u lipnju 2020. godine. U blizini već postojećih POS-ovih stanova tada je započela gradnja višestambene građevine ukupne neto korisne površine 1.935 »kvadrata«. Ugovoreni rok završetka radova na investiciji vrijednoj 19,3 milijuna kuna bio je 500 kalendarskih dana. Radove je izvodilo trgovačko društvo Palace d.o.o. iz Zagreba, dok je usluge stručnog nadzora i konzaltinga obavljalo trgovačko društvo Eko-plan d.o.o. Dvadeset i osam od ukupno 30 stanova namijenjeno je za kupnju po programu POS-a, dok su preostala dva za potrebe ispunjavanja postojećih ugovora koje Općina Lovran ima sklopljene već 20-ak godina prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.