Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja

Karnevalski bal u Guvernerovoj: Glamur ogrnut humanošću

Sandy Uran

Foto: Petar Fabijan

Foto: Petar Fabijan

Balu su prisustvovali i bivši supružnici Slavica i Bernie EcclestoneOve je godine nažalost koronavirus kriza “odnijela” humanitarni karnevalski bal. Naime, potonji koji se ove godine trebao održati po 22 put neće biti upriličen.


U prelijepom ambijentu Guvernerove palače odnosno Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u vrijeme petog godišnjeg doba, Riječkog karnevala, zadnju subotu uoči Velike karnevalske povorke na Korzu održavao se glamurozni bal pod maskama kojem su nazočili brojni uglednici iz svijeta politike, sporta, kulture i poduzetništva.


bal

Karnevalski bal 1998., Fillodrammatica, Boris Klimko, Gordana Klimko & predsjednik Međunarodne organizacije karnevalskih gradova Van der Kron


Bal uz krinoline i frakove


Tradicionalni bal pod maskama održan je prošle godine po 21. put, a petnaesti put po redu s humanitarnim predznakom. Unatrag petnaest godina  Rotary Club Rijeka–Sveti Vid, Grad Rijeka, Turistička Zajednica Rijeka i Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja priredili bi bal čija bi sredstva od prodanih ulaznica bila namijenjena humanom cilju.


05.02.2005., Diplomatski karnevalski bal u Guvernerovoj: Ksenija i Slavko Linić, Foto: Petar Fabijan
Tijekom godina prikupljala su se sredstva za različite humane ciljeve kao primjerice za Kliniku za dječju kirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka ili nabave specijalnog vozila, kombija, za prijevoz osoba s posebnim potrebama. Svake je godine donacija bila namijenjena nekom drugom, ali uvijek s humanitarnim predznakom.


2001., Axel Luttenberger s obitelji, Foto: Arhiva NL


Humanitarni karnevalski bal na kojem su dame dolazile u krinolinama i glamuroznim večernjim haljinama, a gospoda u frakovima i odijelima doista je bio bal koji parira onom u Beču, te onima iz nekih minulih vremena.


Glamur ogrnut humanošću


Bila je to prava balska čarolija, kao na filmskom platnu. Nadamo se stoga da će se dogodine balska priča ponovo dogoditi, kako bi u njoj mogli ponovo uživati i biti protagonisti riječkog bala kojeg najbolje opisuje rečenica: – Glamur ogrnut humanošću.


2001., Bruno Lončarić i supruga Nina, Foto: Ivica Tomić


Na bal su redovito dolazili veleposlanici i ambasadori najmoćnijih država svijeta -SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Italije, Japana, Irske, članovi diplomatskog kora te druga poznata lica i predstavnici lokalnih, regionalnih i državnih vlasti.


21.02.2009., Guvernerova palača, VIP Karnevalski bal pod maskama, na fotografiji: Leonora Surian, Foto: Petar Fabijan


Među njima smo tako imali priliku susresti bivšu predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar-Kitarović, bivše supružnike Slavicu i Berniea Ecclestonea, bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj Williama Montgomeryja sa suprugom Lynn, te brojne druge viđenije goste.


02. 03. 2019., Foto: Vedran Karuza


Nadamo se da ćemo dogodine ponovo uživati u valceru na »Lijepom plavom Dunavu«, glamuru i dakako dobrom djelu za potrebite.


02. 03. 2019., Foto: Vedran Karuza


 


07.02.2015., Foto: Roni Brmalj


 


14.02.2015., Foto: Ivica Tomić


 


05.03.2011., Foto: Petar Fabijan


 


05.03.2011., Humanitarni Rotarijanski bal, Zlatan Hreljac sa suprugom Sandom i Branka Relov Silov, Foto: Petar Fabijan


 


21.02.2009., Američki veleposlanik, Foto: Vedran Fabijan


 


21.02.2009., Ivana Pavičić, Bracaduro, Foto: Petar Fabijan


 


21.02.2009., Karin Frolich, Foto: Petar Fabijan