Pomorski fakultet

Karnevalska Udruga POM-F-RI o tradicionalnom paljenju pusta. Ove je godine krivac Willy

Sanda Milinković

Foto: POM-F-RI

Foto: POM-F-RI

Prisjećaju se i početka sudjelovanja na karnevalu koji se dogodio davne 1999. godineKarnevalska Udruga POM-F-RI dobro je poznata svima koji su bar jednom popratili riječki karneval. Ekipa stiže s Pomorskog fakulteta kojeg i predstavljaju na karnevalu, a osim što su posebni po završnoj tradiciji koja označava kraj karnevalskih događanja – paljenju pusta, ova karnevalska udruga je zaposlena tijekom cijele godine.


Ako ne sudjeluju na drugim maškaranim događajima i službenim procedurama, onda se u slobodno vrijeme druže u prostoriji svoje udruge koja se nalazi na Pomorskom fakultetu.


POM-F-RI broji 15 članova užega kruga i 300 članova šireg kruga, odnosno sudionika u karnevalskoj povorci.


POM_F_RI

Naši veseli sugovornici
Njihovo zatvaranje karnevalskih događaja obilježava se paljenjem Pusta u riječkom akvatoriju, a u razgovoru su nam otkrili kako se rodila ideja za ovaj veliki finiš karnevala.


“U početku kao i svaka karnevalska udruga imali smo svog pusta. Vješali smo ga unutar dvorišta Pomorskog fakulteta te ga palili utorkom poslije glavne karnevalske povorke koja se odvija u nedjelju.


Međutim, na prijedlog turističke zajednice grada Rijeke pust KU POM-F-RI postao je službeni pust grada Rijeke koji označava kraj karnevalske povorke i ‘petog godišnjeg doba’“, kažu nam članovi ove udruge.


Prisjećaju se i početka sudjelovanja na karnevalu koji se dogodio davne 1999. godine kada su lifeboatom uplovili u Mrtvi kanal s maskom Vikinga. Te su godine spalili i svoj prvi pust.POM-F-RI ove godine za nedaće okrivio Willyja


“Ove je godine za sve nedaće kriv ‘Naš prijatelj Willy’ kojeg smo kratko i jasno osudili za sve probleme i loše događaje koji su nas snašli tijekom godine, a najviše za otkazivanje glavne međunarodne povorke u Rijeci”, poručuju.


Iako su se maškarane obaveze u pandemiji znatno smanjile, neke se ipak nisu dale smesti. U slučaju ove grupe to su priprema pusta za vješanje i paljenje te snimanje videa a virtualni karneval.“Ove obaveze su sitne u usporedbi sa prijašnjim godinama kada smo bili ‘zatrpani’ poslovima koji nam sada pomalo nedostaju”, priznaju nam članovi udruge POM-F-RI.


Malo je reći da je članovima udruge karneval posebno važan, a kažu nam da predstavlja i razbibrigu od svih obaveza koje tijekom godine imaju na fakultetu i izvan njega.


“To su dani uživanja, druženja, zabavljanja ponekad i napora te umora, ali to sve nazivamo ‘slatkim mukama’. Naravno, svake godine najviše se veselimo samoj povorci na kojoj ponosno pokazujemo plodove našeg rada, ali isto tako ništa manje ne uživamo u svemu što prethodi tome.


Svaki sastanak koji se održi, svaka dana ideja i svaki sat truda koji smo uložili u osmišljavanje maske, alegorijskih kola i koreografije koje predstavljamo tog dana.


Uz to nam je najbitnije da smo svi skupa, da plešemo, pjevamo, veselimo se i proslavimo ‘peto godišnje doba’ u stilu kako to KU POM-F-RI najbolje i zna. Živio pust!“, poručuju naši veseli sugovornici.Foto: Ivan Vuljanić, sensusphotografy, KU POM-F-RI