Reportaže s plaže

Na Kantridi nema čega nema: Korakom lakim od “empeduje”, preko Ploča do plaže kod stadiona

Jakov Kršovnik, Robert Šimonović

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

U beach barovima Prasowski i Morski vuk posjetitelji se mogu osvježiti uz pivu, kavu i druge napitkeKan-trida, Kan-trida!, već skoro pet godina odjekuje riječkom »bombonijerom«, otkad su se nogometaši NK Rijeke preselili na novi stadion na Rujevici u iščekivanju investitora koji će kultnom stadionu pod stijenama vratiti stari sjaj.


Prošla su vremena kada su nogometni virtuozi na Kantridi izluđivali protivničku obranu. Stojan Osojnak, Joško Skoblar, Damir Desnica ili u novije vrijeme grobnička »plišana kopačka« Anas Sharbini, kako voli reći Orlando Rivetti, te Andrej Kramarić mamili uzdahe Armade i svih kojima je plavo-bijela boja u srcu.Uzalud se Beti Jurković ljutila na svog dragog, tugovala što je na utakmici, a ne s njom, ali nedjeljom poslijepodne na Kantridu moralo se ići. No, nije Kantrida samo nogometni kvart, već i plivački i vaterpolski. Plivači i vaterpolisti »Primorja« isto su na ponos riječkim navijačima.
Također, Kantrida je bila pozornicom i mnogih glazbenih zvijezda, poput Erosa Ramazzottija ili lokalnih punk legendi Parafa te Kreše i kiselih kiša. Ivo Robić, pak, pjevao je 1970. kako će »korakom lakim poći u modro riječko veče i do Kantride proći…«, a mi smo pola stoljeća kasnije malo preinačili njegove riječi i u oblačno riječko jutro prošetali po plažama Kantride – popularnoj »empeduji«, plaži Ploče i plaži kod stadiona.


Foto galerija: Reportaže s plaže - Kantrida Foto: Roni Brmalj


Zafrknuta meduza


Na zapadu i »empeduji« ništa nova, osim što se kupači mogu osvježiti u istoimenom beach baru, a na plaži Ploče sreli smo spasioca Lovru Draginića koji brine za sigurnost kupača. Kaže da ove godine nije bilo previše intervencija, osim što je polijepio nekoliko flastera, ali da je imao i jedan bliski susret s meduzom.– Kupačica me upozorila na meduzu pa sam stavio vrećicu preko ruke i otplivao s njome daleko od obale, no meduze su zafrknute, pa me ipak uspjela opeći.Eto, tko dođe na plažu Ploče ne mora se brinuti jer Draginić vrijedno pazi, u spasilačkoj kući se nalazi. Tuševi su besplatni i dok smo bili na plaži radili su. Što se tiče kupača, oni mogu iznajmiti kajake i supove, suncobrane i ležaljke. Kajaci su 60 kn/h, a supovi 50 kn/h, dok su ležaljke i suncobrani 50 kn na dan pojedinačno, a ako se uzmu u kompletu koštaju 80 kuna. U beach barovima Prasowski i Morski vuk posjetitelji se mogu osvježiti uz pivu i kavu i naravno druge napitke.


Najjeftinija je piva Tars po 18, dok je macchiato 11 kuna, a po novome nude i koktele po 35 kuna.


Foto: Roni BrmaljIma i sladoleda, a cijene su »prava sitnica«, King po 17 kuna, a korneti 14 kuna. Za nešto skromniji džep tu je Rumenko od 7 kuna. U Prasowskom se može pojesti i nešto konkretnije poput hamburgera, lignji, ćevapa, ribe… Na plaži smo pak od kupača sreli Hannu iz Italije. Kaže da je po prvi put u Rijeci i da je jako zadovoljna ponudom i čistoćom mora.


Supanje po 50


Nastavili smo do stadiona gdje je ponuda isto dobra – najmlađi mogu svoju energiju potrošiti na trampolinu (5 min – 10 kn), te omastiti brk kod Dalibora Ratkovića – koji je vratio Surf ‘n’ fries u Rijeku. Za tekuće osvježenje tu je »jedan od najboljih beach barova na Jadranu« Morski prasac, a kod Ozrena Blažine mogu se također iznajmiti supovi (ne bjeloglavi) i kajaci po pristupačnim cijenama – sat vremena supa je 50 kn, dok je kajak deset kuna skuplji.


Blažina također nudi i SUP individualne treninge po 150 kuna, a uskoro će krenuti i treninzi i sportska rekreacija jednom do dvaput tjedno, različitih intenziteta, kako bi svatko mogao sudjelovati.


Foto: Roni BrmaljNa plaži postoji i tuš te kabine za presvlačenje, a od kupača sreli smo Antu Babića koji je igrao omiljenu igru vukova samotnjaka – pasijans.


No, kaže da inače na more ide u dobrom društvu s prijateljima, ali kako je na dan našeg obilaska riječka bura malo rastjerala kupače, došao je sam.


 I tako, s noge na nogu, prošli smo plaže na Kantridi, na kojima nema čega nema, dok ne zapuše riječka bura.