Hvalevrijedna akcija

FOTO Kako divna inicijativa: Fužinski “petaši” dobili svoje bicikle za sad i zauvijek

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Društvo Naša djeca iz Fužina poduzelo je hvalevrijednu akciju i razveselilo klince.Na odličnu su ideju došli u Društvu Naša djeca Fužine – prikupiti novce i kupiti bicikle za učenike petih razreda OŠ Ivanka Trohar iz Fužina.


Iduće školske godine fužinskih će »petaša« biti šest pa je bilo jasno da treba pronaći oko 12.000 kuna, koliko košta šest novih »vozila« primjerenih uzrastu te dobi.

Nataša Marohnić Trglavčnik, predsjednica Društva naša djeca Fužine, ističe kako je cilj projekta da djeca dobiju mogućnost provođenja slobodnog vremena na zraku i u aktivnom druženju sa svojim vršnjacima te da se nauče ponašati u prometu.


Izazov


– Pronaći željenu svotu novca bilo je izazovno. Prva je u pomoć priskočila Primorsko-goranska županija koja nam je odobrila pet tisuća kuna.


Općina Fužine dodala je 2.500 kuna, a preostale potrebne novce osigurali su privatni donatori – Ivan Bočina i Predrag Sloboda.


Kvalitetne bicikle smo kupili u Bike Shopu Čavle koji su nam osigurali garanciju na dvije godine te dva besplatna servisa. Svima koji su pomogli od srca hvala, zaključila je Marohnić.Jasna Štimac, ravnateljica OŠ »Ivanka Trohar«, ističe kako je jako važno da su djeca u školi uz pomoć nastavnika tjelesnog odgoja Sandija Zbašnika kroz 16 sati rada proveli program osposobljavanja za upravljanje bicikom, a najesen će polagati i službeni ispit.


– Hvalevrijedna akcija pripomoć je zdravom načinu života pa smo se rado uključili, dodao je predsjednik Općinskog vijeća Fužine Valentin Crljenko.


Donatori Ivan Bočina i Predrag Sloboda istaknuli su kako je njihovo sudjelovanje logično i normalno jer je riječ o djeci kojoj uvijek treba pomagati, pogotovo kad je riječ o akciji koja je vezana uz zdrav i aktivan pristup životu.


Donirajte


Predstojeće ljeto malim »petašima« već je sada ukrašeno novim biciklima koje će, rekli su nam, itekako voziti.


Ana Knežević kaže kako je sretna što će moći više vremena provoditi vani, a Nikol Kauzlarić pak kako već ima bicikl i zna voziti, ali joj je drago što je dobila novi.Vito Kauzlarić slaže se s njom i najprije je zahvalio svima, posebno donatorima, istaknuvši kako već ima bicikl, »ali novo je uvijek novo«.


Karlo Lončar prati bicikllizam i zato je sretan što ima dobar novi bicikl, a slično nam je rekao i Karlo Miloš, dok je Dorijan Korica izjavio kako je savladao obuku za vožnju biciklom i uopće se ne boji ispita koji ga očekuje ove jeseni.


A do jeseni će, zaključila je Nataša Marohnić Trglavčnik, početi već prikupljanje novaca za sljedeću generaciju »petaša«.


Njih će biti čak jedanaest pa je već sada jasno da će trebati dvostruko više novca.


Zbog toga će se, najavila je Marohnić Trglavčnik, već ovog ljeta pri raznim fužinskim biciklijadama krenuti u prikupljanje dobrovoljnih donacija.