SOKOVI, SIRUPI I NAMAZI

Kada pri ruci nemaju domaće voće, Ličani pribjegavaju obradi mandarina

Marin SmolčićOve jeseni u Lici je nedostajalo voća za mnoge prerađevine. Rakija se pekla tek ponešto i to gotovo isključivo od dunje, odnosno jedinog voća koje se ponegdje spasilo od vrlo jakih proljetnih kiša. Prerada voća u Razvojnom centru Ličko-senjske županije ove sezone se uglavnom odnosila na urod borovnica, malina, jagoda i ostalog bobičastog voća. Od prehrambenog tehnologa ove ustanove Valentine Zdunić doznajemo nove uspješne pokušaje u preradi voća, a ovoga puta na red su došle mandarine.
Odličan urod ove vrste agruma animirao je ove jeseni mnoge ličke voćare da se kod kuće prihvate spremanja sokova, sirupa i namaza od popularnih mandarina. U ovom slučaju Valentina kao visoko obrazovani kadar i znalac, ništa ne prepušta slučaju.-Razvojni centar je u svom aranžmanu preradio oko 50 kilograma mandarina. Poznato je kako su ove sezone mandarine u našem priobalju ekstremno doboro rodile. Zato smo i odlučili mandarine preraditi u namaz, više eksperimentalno i po prvi puta. Sve prozivedene količine ćemo podijeliti našim proizvođačima namaza i potrošačima. Naime, uvriježeno je i pogrešno mišljenje kako se npr. marmelada ili pekmez mogu raditi isključivo od šljiva, malina ili šipka.
Mi u svakom tehnolološkom postupku nastojimo koristiti sve vrste voća i plodova. Najprije se mandarine moraju oguliti i dobro očistiti. Dio oguljene i oprane kore mandarina smo osušili i samljeli u prah kao dodatak kolačima. Proizvedene namaze pripremili smo u stotinjak teglica, rezultat ovoga eksperimenta je očekivano izvrstan, naglašava tehnolog Valentin Zdunić.


Rezultat ovih aktivnosti je gotovo stotinu teglica namaza od mandarina, dok će se kora sušiti još neki dan, a potom samljeti u prah. Svi odreda koji su kušali ovaj namaz ističu njegov izuzetan okus i miris. Lika je ove jeseni sakupljačima divljih plodova ponudila obilje divljeg šipka bez kojeh mnogi ne mogu niti zamisliti dobar čaj. Osim sušenja plodova divljeg šipka mnogi su ga pasterizirali i ovih dana se pripremaju prve količine pekmeza od njegovih plodova, namaza bez kojeg Ličani teško mogu zamisliti zimu.