OPASNOST U MORU

Još jedna podvodna mina pronađena na otoku Susku i to na mjestu sidrišta jahti, brodova i jedrilica

Danijela Bauk

Velimir Vrzić tijekom ronjenja u podmorju otoka Suska pronašao je metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na protubrodsku minu iz Drugog svjetskog rata.SUSAK – Jedan od naših ponajboljih podvodnih istraživača, poznati minolovac, otkrivač raznih bombi i eksplozivnih sredstava iz razdoblja dvaju svjetskih ratova, ali i drugih vrijednih arheoloških artefakata različitih povijesnih razdoblja, Velimir Vrzić tijekom ronjenja u podmorju otoka Suska pronašao je metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na protubrodsku minu iz Drugog svjetskog rata.


– Predmetna mina nalazi se bez takozvanih kolica, odnosno njezinog sidra i položena je na samom morskom dnu na mjestu gdje se spajaju pijesak i kamenje. Nalazi se na otvorenom brodskom sidrištu gdje turisti i lokalno pučanstvo na plovilima odmaraju i uživaju u odmoru na malenoj dubini. GPS lokacija, kao i dubina poznati su MUP-u i Upravi za sigurnost plovidbe, objasnio je Vrzić.


U dvije godine ovo je četvrta podvodna mina koju je pronašao podvodni istraživač Vrzić.
– Napominjem da su sve četiri mine pronađene bez pomoći ministarstva ili državne institucije, te nakon prve mine na plaži Sablićevo u Rijeci, druge dvije na otoku Pagu, ova na Susku je četvrta. Za pretpostaviti je da se radi o zaostaloj protubrodskoj mini model P – 125 ili P – 150 s istovjetnom količinom TNT-a kao i oznaka, međutim to mogu potvrditi isključivo službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova, koje su izviještene, kao i Uprava za sigurnost plovidbe, zaključio je Vrzić.