Riječka farmaceutska tvrtka

JGL ima 370 milijuna “teške planove”. Otvaraju se nova radna mjesta i grade pogoni na Svilnom i u Industrijskoj zoni Bakar

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na Svilnom će se izgraditi novi proizvodni pogon u sklopu postojećeg objekta u kompleksu Pharma Valley, ali i dva nova objekta, jedan u kompleksu na Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi Distribucijski centar JGL-a na Kukuljanovu, gdje su radovi već počeliRIJEKA – Do kraja ove godine riječka farmaceutska tvrtka JGL u sklopu projekta Integra 2020 izgradit će novi proizvodni pogon u sklopu postojećeg objekta u kompleksu Pharma Valley na Svilnom, ali i dva nova objekta, jedan u kompleksu na Svilnom koji će obuhvaćati kontrolu kvalitete, razvoj i istraživanje te novi logistički centar na Kukuljanovu u Industrijskoj zoni Bakar.


Nova radna mjesta


Radi se o investiciji koja je u cijelosti vrijedna 370 milijuna kuna i prema najavama iz JGL-a trebala bi otvoriti na desetke radnih mjesta, a kompaniji osigurati daljnju internacionalizaciju poslovanja. Projekt Integra 2020 započet je krajem 2019. godine s ciljem integracije novih razvojnih, proizvodnih i skladišnih kapaciteta čime će se ostvariti tehnološki preduvjeti za budući rast kompanije, a u studenom prošle godine JGL je potpisao ugovor s HBOR-om kojim su osigurana sredstva za ovu investiciju.


S Integrom 2020 JGL će se uz svoje postojeće lokacije proširiti i na jednu novu, onu u Industrijskoj zoni Bakar na Kukuljanovu gdje su već započeli radovi na izgradnji distribucijskog centra. Centar će osigurati dodatnih 15.500 paletnih mjesta u suvremnom, potpuno automatiziranom visokoregalnom skladištu s vlastitim ekspeditom. Pripremni zemljani radovi su u tijeku pa je tako dovršen iskop temelja i izvedene su temeljne čašice za armiranobetonske stupove koji će činiti osnovnu konstrukciju ekspedita. Početkom ožujka kreće montaža automatiziranog visokoregalnog skladišta, te se probni rad sustava planira za studeni ove godine. Distribucijski centar bit će smješten na parceli površine 21 tisuću četvornih metara u sjeveroistočnom dijelu Industrijske zone.
Novu vizuru dobit će i atraktivni kompleks Pharma Valley na Svilnom. Novi objekt kontrole kvalitete te razvoja i istraživanja nadopunit će vizualni potpis lokacije Svilno, a moderne konture budućeg objekta neće skrivati samo laboratorijske prostore, već će obuhvatiti i pilot-pogon koji može služiti i kao GMP proizvodni pogon za manje serije.


Osim toga, zgrada će imati i društveni segment koji će pružiti zaposlenicima lokacije dodatne sadržaje – restoran s kuhinjom u kojoj će se pripremati hrana, konferencijsku multifunkcionalnu dvoranu koja će omogućiti stručna predavanja, prostor za okupljanje zaposlenika i prostor muzeja farmacije. Gradnja novog kompleksa počinje odmah po dobivanju građevinske dozvole koja se očekuje krajem siječnja.


Treći projekt u sklopu Integre 2020 je proizvodni pogon u sklopu postojećeg objekta na Svilnom koji će osigurati povećanje kapaciteta u segmentu proizvodnje sterilnih sprejeva, kapi i BoV-a za 60 posto. Tijekom prošle godine ugovoreni svi ključni elementi projekta uključujući čiste sobe i čiste medije, te linije za punjenje koje čine sam vrh ponude u segmentu farmaceutske proizvodnje. Trenutno se završavaju strukturni radovi na čeličnoj konstrukciji, a uskoro se kreće u postavljanje cleanroom stropova. Prve instalacije opreme očekuju se u trećem kvartalu ove godine, dok će krajem 2021. godine proizvodni pogon biti spreman za prve probne serije.


Intenzivan rad


U JGL-u ističu kako je proteklu godinu obilježio intenzivan rad na pripremi projekta, tehnološkoj razradi od strane stručnih JGL timova i dinamičnom procesu ugovaranja i financiranja. Projekt se, kako dodaju, troškovno i vremenski odvija prema planu, što dokazuje iznimnu predanost i motivaciju svih članova timova.


– Projektom Integra 2020 podižemo globalnu konkurentnost i razvojno-tehnološku kompetentnost tvrtke. Posebno smo ponosni što ćemo ovim ulaganjem podići hrvatske i europske farmaceutske standarde jer je riječ o značajnom ulaganju i razvoju hrvatske hi-tech industrije i modernih, digitalnih tehnologija u farmaceutskoj industriji općenito. Integra 2020 će, također, omogućiti i daljnji transfer sterilne proizvodnje oftalmika našeg partnera iz Poljske u Hrvatsku, a proizvedene lijekove ćemo dalje izvoziti i u Poljsku i na ostala tržišta. Samim tim će dodatno ojačati i izvozni kapacitet JGL-a i hrvatske farmaceutske industrije, kaže Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a koji smatra da je upravo ulaganje u digitalizaciju i robotizaciju ključ daljnjeg napretka svakog biznisa, pa tako i JGL-ovog.