VELIKO GRADILIŠTE

Jedan dio opatijske povijesti odlazi u – povijest. Na mjestu “40 Boxa” niču luksuzni stanovi

Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Foto Aleksandra Kućel Ilić

Mjesto na kojem je nekad bio poznati autoservis i prodajni salon automobila, u budućnosti će postati moderna zgrada sa stanovima, imena »40 Box residences«.OPATIJA – Žuti bager je u dvorištu i uz upravo započetu rekonstrukciju-dogradnju, nadogradnju i prenamjenu poslovne građevine »40 BOX-Kundić« u višestambenu građevinu s podzemnom garažom u Opatiji, u Spinčićevoj ulici, odnosno na Novoj cesti – jedan dio opatijske povijesti, uključivši i lokaciju koju u cijeloj regiji znaju kao »kvaranta boks«, ostat će u sjećanjima, u pokojoj knjizi iz prošlosti grada i na nekim starim fotografijama.


Naime, nakon što je svojevremeno kultni opatijski »40 Box« preselio u Rijeku, a Opatija ostala bez svima dobro poznatog auto-servisa za Volkswagene, ali i prodajnog salona automobila, obitelj Kundić, u čijem je vlasništvu tvrtka, počela je ostvarivati najavljeno – mjesto koje je nekad bilo sinonim za dobro poslovanje i koje je zapošljavalo ljude, u budućnosti će postati – moderna zgrada sa stanovima, »40 Box residences«.


Privlači pažnju


Kako će luksuzna i velika zgrada izgledati, može se vidjeti na kompjutorskoj simulaciji kojom je oblijepljen cijeli potez bivšeg »40 Boxa« uz drugu glavnu prometnicu u Opatiji, uz Novu cestu, a prema navodima koje smo na naš upit dobili iz Grada Opatije, buduća zgrada će uz podzemne etaže i suteren imati prizemlje, dva kata i potkrovlje. Investitor je »40 Box-Kundić«, a kako su pojasnili iz Grada Opatije, najveća visina višestambene građevine mjerena od kote konačno zaravnatog i uređenog terena uz pročelje građevine na njegovom najnižem dijelu uz pročelje građevine do najviše točke krova sljemena iznosit će 19,65 metara. Zgrada će imati dva ulaza, a prema onome što je istaknuto na promotivnim materijalima koji privlače pažnju svih koji se u ovome dijelu grada zateknu, »40 Box Residences« će stanarima pružati sve uvjete za »život s pet zvjezdica« – od wellnessa i bazena nadalje te je prodaja budućih stanova već oglašena…
Javnost u Opatiji čiju vizuru stalno »napadaju« prevelike novogradnje najčešće bez stalnih stanara, na društvenim se mrežama s nostalgijom oprašta od »40 Boxa« koji nakon što je niz godina bio izvan funkcije, sada postaje još jedno veliko gradilište. Pripremni su radovi već započeli, bager raščišćava teren, a dok od privatnog investitora ne dobijemo više informacija o građevini koja će ovdje niknuti, odlučili smo na zahtjev čitatelja napisati ono što smo usmenom predajom u nasljeđe dobili od naših predaka.


Zašto »40 Box«?


Zašto naziv »40 Box« i od kada je on »u igri«? Negdje 1925. godine, posvjedočili su bolje upoznati u povijest Opatije, prvi put se spominje naziv »40 Box«. Naime, upravo na toj lokaciji bilo je izgrađeno 40-ak garaža u kojima su bogati Talijani sakrivali svoja vozila. Zašto nisu željeli da se zna da su ovdje parkirali? Priča kaže da se svojevremeno Opatijac oženio za jednu poduzetnu Talijanku. Najprije su u Voloskom imali tiskaru i išlo im je dobro dok se nije pojavila konkurencija. Došli su na ideju na lokaciji današnjeg »40 Boxa« izgraditi najprije 20 bokseva za parking, a kako je posao odlično išao, izgradili su još 20 garažnih mjesta do famozne brojke 40.


Nisu te bokseve izgradili slučajno baš na ovome mjestu. U blizini se, naime, nalazila javna kuća jer je najstariji zanat, i kada se odvijao »s papirima« i kada nije, oduvijek imao zainteresirane i spremne potrošiti. Talijani su bili među stalnim klijentima, no kako nisu željeli i javnu objavu, već što veći stupanj diskrecije, parkirali su svoja vozila u jedan od tih 40 zatvorenih bokseva. I po tih 40 bokseva za automobile je ovo ex automjesto dobilo ime po kojemu se danas zove i cijeli opatijski kvart.