FACEBOOK ODLUKA

Jakovlja u Korniću izabrana za najbolju “Feštu na Krku”

Mladen TrinajstićKRK – Ljubitelji ljetnih fešti, mjesnih pučkih zabava koje se već tradicionalno na otoku Krku upriličuju povodom dana zaštitnika pojedninih općina, župa i krčkih neselja, organizirani i povezani posredstvom Facebook stranica »Fešte na Krku« na kojoj se najavljuju i prate takva feštarska zbivanja, izabrali su najbolje među najboljim ovoljetnim takvim događanjima. Sad već ustaljena praksa glasanja za ponajbolje i najnezaboravnjije fešte okrila nam je da se najveći broj Bodula ovog ljeta zabavio, rasplesao i razonodio na Jakovlji u Korniću, fešti koju su svojim nastupima glazbeno začinili i dobrim štimungom ispunili Luka Basi i na Krku i ovog ljeta sveprisutni, članovi domaćeg Insula Banda.


Spomenuta je fešta dobila uvjerljivio najviše glasova domaćih feštara, njih 160, što je bilo i više no dovoljno za siguran trijumf kornićarske fešte ispred vrbničke Ivanje, koju je ovog puta obilježio koncertni nastup Prljavog kazališta, upriličen na vanjskom sportskom igralištu vrbničke područne škole. Spomenuta je fešta, spomenimo i to, dobila 93 glasa, četrdesetak više od velike dobrinjske fešte upriličene povodom Stipanje, početkom kolovoza, kad su na mjesnoj Placi žitelje i posjetitelje tog otočnog lokalnog središta do ranojutarnjih sati zabavljali popularni Koktelsi.


Tradicionalni izbor otočne naj-fešte ovog je puta proveden u djelo nakon prisilne dvogodišnje korona-pauze, a glasati se moglo između triju ponajboljih takvih pučkih veselica koje je na finalnu listu prethodno uključio žiri ovog društveno-mrežnog profila. Od organizatora tog u najmanju ruku neobičnog i umnogome originalnog izbora doznali smo i da su fešte koje su mogle ući u izbor bile isključivo one koje su upriličavane za dan grada ili mjesta, i to u razdoblju od 1. lipnja do 1. rujna ove godine. A nije na odmet spomenuti i da je feštarski izbor i ovog puta podrazumijevao i feštarske nagrade pa će tako »grand prix«, u obličju 30 litara vrbničke žlahtine, organizatorima i domaćinima prvonagrađene fešte – kornićarske Jakovlje (a koje čine članovi Vijeća Mjesnog odbora Kornić) biti uručena koncem srpnja iduće godine, taman na vrijeme da se popije u feštarskom ozračuju kojeg sasvim sigurno ne bi trebalo nedostajati niti iduće sezone!