Posjet veleposlanika

Izraelsko-hrvatski park prijateljstva: Na crikveničkoj šetnici zasađene masline

Ante Peričić

Ilan Mor i Damir Rukavina nakon otvaranja Parka / Foto Ante Peričić

Ilan Mor i Damir Rukavina nakon otvaranja Parka / Foto Ante Peričić

Suradnja Izraelskog veleposlanstva na čelu s veleposlanikom Ilanom Morom i Grada Crikvenice nastavljena je jučer na šetnici Kačjak – Perhati gdje je zasađeno petnaest stabala maslinaNakon što je u travnju Izrael bio pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja Dana planeta Zemlje u Crikvenici, suradnja Izraelskog veleposlanstva na čelu s veleposlanikom Ilanom Morom nastavljena je jučer na crikveničkoj šetnici Kačjak – Perhati gdje je zasađeno petnaest stabala maslina.


Niz aktivnosti koje su se trebale odviti u travnju, već spomenutim povodom, nisu se održale zbog epidemioloških mjera koje su bile na snazi, stoga je, po dogovoru, zasađen ovaj park u budućoj agro-zoni.


Prijateljstvo između Veleposlanstva Izraela i Grada Crikvenice, započeto u ožujku ove godine, okrunjeno je svečanim otvorenjem Izraelsko-hrvatskog parka prijateljstva.
Svečani program započeo je prijemom veleposlanika Mora u uredu gradonačelnika Damira Rukavine gdje mu je Mor čestitao na osvojenom mandatu na nedavno održanim lokalnim izborima te mu zaželio mnogo uspjeha u daljnjem radu.


Zasadi drugih vrsta


– Drago mi je da je upravo Crikvenica prepoznata kao destinacija kojoj će Veleposlanstvo Izraela pokloniti pažnju zajedničkog obilježavanja Dana planeta Zemlje te izraelskog Dana državnosti.


S obzirom na covid prilike, odnosno neprilike, nije se održalo sve kako smo planirali, ali zahvaljujući zajedničkom strpljenju, mi se sada nalazimo u parku prijateljstva gdje je Izrael darovao stabla masline nama, mi smo ih zasadili u budućoj agro zoni koja će, kroz nekoliko godina, isto tako imati i svoje zasade drugih vrsta – od vinograda, smokava i tako dalje – kazao je crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina te dodao da mu je izuzetno drago što je veleposlanik oduševljen maslinikom, zasadom i prirodom.


Iako su planovi za zajedničku proslavu bili bogati i raznovrsni, velik se dio zbog pandemije nije uspio održati, što ne znači da i neće – veleposlanik je istaknuo da je ovo samo prvi korak u zajedničkoj suradnji koju pomno planiraju.


Početak ekoparka


– Trebali smo biti na ovome mjestu prije nekoliko mjeseci, ali zbog korone smo bili spriječeni doći ovdje i slaviti s građanima Crikvenice Dan planeta Zemlje. Htjeli smo sudjelovati u čišćenju prekrasnih crikveničkih plaža, ali nismo imali prilike, kao što nismo imali prilike posaditi ova stabla masline.


Ipak smo uspjeli u svome naumu i veseli me što sam ovdje sa svojim prijateljem, gradonačelnikom Rukavinom, i što svjedočim početku izgradnje ovog eko- parka koji će služiti građanima Crikvenice – istaknuo je Mor te dodao da je maslina simbol izraelske države gdje, kao i kod nas, imaju veoma stara stabla koja sežu još iz vremena Prvog i Drugog Hrama.


Ovaj, kako kaže veleposlanik, simbolični čin identificiranja Izraela s Hrvatskom služi i kao izraelski doprinos očuvanja prekrasne prirode Hrvatskog primorja.


– Ovo će mjesto zauvijek biti znak našeg prijateljstva, prijateljstva našeg Veleposlanstva s Crikvenicom, ali i Izraela s Hrvatskom – zaključili su Mor i Rukavina, želeći daljnje planove suradnje ostaviti kao iznenađenje.