Opatija

Izložba slika „Wagner” Vedrana Ružića: Jazz galzbenik i slikar predstavio svoj rad u paviljonu Juraj Šporer

Mirna Šumberac

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Izložbu je priredila kustosica Nadežda Elezović koja je prisutne upoznala s izložbom uz zvukove autorovog kontrabasa.Uz zvukove albuma „Forbidden live” i Wagnera u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji otvorena je izložba slika „Wagner” Vedrana Ružića, jazz glazbenika i slikara. Izložba je ujedno bila i predstavljanje Ružićevog novog, prije spomenutog, albuma s kojim je započelo otvorenje izložbe. Organizator izložbe je Festival Opatija.


– Ova izložba spada u ciklus posvećen našim vrijednim lokalnim umjetnicima među kojima je i Vedran Ružić…Pratite nas i dalje budući da ćemo imati još sličnih izložbi, nakon ove slijedi ona posvećena Balinjeradi, izjavio je Ernie Gigante Dešković.


Foto galerija: Izložžba "Wagner" slikara i glazbenika Vedrana Ružića u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer u Opatiji


Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti Nadežda Elezović koja je prisutne upoznala s izložbom uz zvukove autorovog kontrabasa.
– Ciklus nastaje tijekom protekle dvije godine, započinje 2018. kada, prema njegovim riječima, započinje šetnje urbanim sredinama što Berlina, što Rijeke, što po pejzažima Učke, što Himalaje sa slušalicama u ušima slušajući Wagnera i stvarajući u glavi sinesteziju slike i zvuka.Wagner mu je značajan ne samo glazbom, on oduzima sadržajni dio Wagnerove glazbe – njegov libreto, da bi u tom dijelu upisao svoj osobni identitet, svoj psihološki doživljaj Wagnerove glazbe. Wagner mu je bitan i iz teoretskih razloga jer njegovu teoriju inaugurira pojam cjelovitog umjetničkog djela, onog koji spaja sve discipline umjetnosti i likovnosti – glazbu, ples, pokret, zvukove, scenu ne bi li posjetitelj bio upućen u neposredan i direktan doživljaj umjetničkog dijela… Nadalje, Vedran Ružić posuđuje ideju od Kandinskog o sinesteziji, odnosno spajanju oblika, boje i zvuka u jedinstvenu cjelinu…U konačnici, Vedran stvara velike i male kompozicijski dinamične formate pune boje. To su gestualni apstraktni potezi boje, a dinamika slike dodatno je naglašena raspršenošću kolorita, izjavila je Elezović.Ulaz na izložbu je slobodan te će za posjetitelje biti otvorena do 1. veljače 2021. – od utorka do petka od 17.00 do 19.00 sati te subotom i nedjeljom od 10.00 do 13.00 sati i od 16.00 do 19.00 sati.