RAZNOLIK PROGRAM

Iza Prihvatilišta “Ruže sv. Franje” je bogat mjesec. Misija je vratiti beskućnike u život i društvo

Jakov Kršovnik, Helena Fogas

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Važno je da mladi dođu u kontakt s beskućnicima i senzibiliziraju se za pomoć, koja svakome u životu nekad zatreba, govori Pjer OrlićRIJEKA – Raznolik program obilježio je protekli mjesec u riječkom Prihvatilištu za beskućnike »Ruže sv. Franje«.


»Đir za rožice«


Sve je počelo »Đirom za Rožice«, drugim izdanjem humanitarne utrke od Kozale, gdje se pod zvonikom crkve sv. Romualda i svih svetih nalazi Prihvatilište, pa do Trsatskog svetišta. Prigodno, jer Prihvatilište je osnovao i vodi Franjevački svjetovni red mjesno bratstvo Trsat. Do Trsata je hodalo i trčalo pedesetak sudionika, što je više nego lani, te je voditelj Prihvatilišta Pjer Orlić zadovoljan odazivom.
– Pogotovo zato što skoro do zadnjeg trenutka nismo znali kakvo će biti vrijeme i hoćemo li moći trčati. No, kiša ipak nije pala i sve je uspješno prošlo, govori nam Orlić. »Đir« je bio humanitarnog karaktera, prikupljala su se sredstva za rad Prihvatilišta, od nabavke materijala za radionice na kojima korisnici-beskućnici izrađuju rukotvorine ili mijese i peku kolače pa do sredstava potrebnih za svakodnevno funkcioniranje, hranu, za nabavu lijekova za beskućnike…
– Za sve što treba. Jer, potrebna su nam sredstva kako bismo mogli što bolje raditi i ispunjavati našu misiju – resocijalizirati beskućnike kako bi se uspješno vratili u život i društvo izvan Prihvatilišta, kaže nam voditelj.


Također, od 17. do 20. svibnja održavao se projekt »Hrvatska volontira« na području cijele Hrvatske, kako bi se potaknulo ljude da se više angažiraju u volonterskim aktivnostima i pomoći bližnjemu. U program su se uključili i korisnici Prihvatilišta, njih trenutno osmero, 14 ih Prihvatilište može primiti ukupno, te stalni volonteri na Kozali.

– Ponajprije smo organizirali druženje za naše volontere koji dolaze cijele godine, pomažu u održavanju prostora Prihvatilišta, dijele večeru korisnicima, porazgovaraju s njima i tako im obogate dan. Zato smo se svi zajedno prigodno podružili i okrijepili. Potom smo s Udrugom Smart i kolegama iz Prihvatilišta za beskućnike »Oaza«, uredili okoliš oko nužnog smještaja Grada Rijeke u Mihačevoj Dragi. Naši su korisnici, uz uređenje okoliša, sudjelovali i u druženju i cijeloj akciji. Posebno mi je drago što su se uključili i mlađi volonteri koji su mogli vidjeti da su beskućnici ljudi kao svi mi, jedina razlika je što trenutno nemaju krov nad glavom. Zato je važno da mladi dođu u kontakt s beskućnicima i senzibiliziraju se za pomoć, koja svakome u životu nekad zatreba, govori Pjer Orlić.


Stigli učenici


Tjedan je privođen kraju posjetom učenika riječke Tehničke škole Prihvatilištu, u kojoj su nedavno gostovali s predavanjem i pričama korisnika, a u petak su im učenici uzvratili posjet. Također, u subotu je Udruga Savao, koja brine o beskućnicima u Zagrebu, hodočastila na Trsat.
– Oni su se družili i s našim korisnicima, a organizirali smo im i prigodni program. U nedjelju smo na štandu, što je već običaj, nudili rukotvorine i puno toga finoga što su pripremili naši korisnici i volonteri. Hvala svima koji su na taj način podržali naš rad, baš kao i svima koji su se uključili u sve naše aktivnosti, od »Đira za Rožice« pa do ostalih. Moram zahvaliti i Gradu Rijeci na donaciji te Primorsko-goranskoj županiji, ali i Metisu, koji nam je također pomogao kako bismo organizirali Đir, kaže Pjer Orlić. Također, krajem mjeseca na poziv saborskog zastupnika Marina Miletića predstavnici Prihvatilišta posjetili su Hrvatski sabor. U Saboru su se družili s pčelarima i učenicima osnovne škole Lotršćak te su ponešto naučili o pčelama, a druge naučili o beskućnicima. Pčelari su Prihvatilištu donirali med i druge pčelinje proizvode.


HNK Rijeka


Za sam kraj mjeseca, na ručak su u Prihvatilište došli dragi gosti iz HNK-a Rijeka – Sergej Jakirović, Matija Frigan i Adrian Liber sa svećenikom Ivanom Dominikom Iličićem.
– Malo smo ručali, malo pričali i puno se zabavljali! I dobili poklon – dres s potpisima svih igrača, kaže nam Orlić. Prihvatilište za beskućnike »Ruže sv. Franje« osnovao je 2007., kao prvo takvo prihvatilište u Gradu Rijeci i PGŽ-u, Franjevački svjetovni red mjesno bratstvo Trsat. U 16 godina djelovanja Prihvatilištem je prošlo više od 700 korisnika, od kojih se, zaključuje Pjer Orlić, 70 posto uspješno resocijaliziralo.


Danas okrugli stol o beskućništvu


U organizaciji Udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza, Udruge Most iz Splita i Hrvatske mreže za beskućnike te u sklopu EU projekta »Nova perspektiva za beskućništvo« danas će u Rijeci, u RiHubu, s početkom u 11 sati biti održan okrugli stol pod nazivom »Prevencija beskućništva«. Cilj projekta je unaprijediti suradnju i potaknuti umrežavanje organizacija civilnog društva, JLS-a i regionalne samouprave te visokoobrazovnih i znanstvenih institucija s ciljem razvoja smjernica javnih politika utemeljenih na dokazima koji će omogućiti povećanje socijalne uključenosti beskućnika u Republici Hrvatskoj.