EMPATIJA

Humanitarna akcija izmijenjena, ali ne i zaustavljena: Građani opet pokazali solidarnost na djelu

Franjo Deranja, Dorotea Prpić

Zbog epidemije, u sklopu 48. sabirne akcije Solidarnost na djelu, prikupljaju se novčana sredstva koje je moguće i uplatiti na račune gradskih društava Crvenog križa iz Crikvenice, Novog Vinodolskog i SenjaNOVI VINODOLSKI, CRIKVENICA, SENJ – Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa svaki mjesec dijeli pakete hrane socijalno ugroženim kućanstvima na području grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine.


– Tijekom rujna podijelili smo pakete »Vaš dar za pravu stvar« koje je osigurao hrvatski Crveni križ. Vrijedne volonterke Laura, Jasmina i Iva s našom djelatnicom Zoranom obišle su 35 obitelji od Sibinja do Drivenika, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vesna Đujić.


Aktivnosti su nastavljene i u listopadu provedbom 48. sabirne akcije Solidarnost na djelu kao zajedničke akcije svih društava Hrvatskog Crvenog križa, pod sloganom »Ne dvoji, za drugog izdvoji«. Riječ je o tradicionalnoj akciji u sklopu koje se prikupljaju financijska sredstva koja su namijenjena za najsiromašnije građane sa svrhom ublažavanja siromaštva i socijalne isključenosti.


»Dar za pravu stvar«
– Pozivamo naše sugrađane da se uključe u ovu humanitarnu akciju svojim prilogom, kupnjom bonova zahvalnosti od naših volonterki koji su ovjereni žigom GDCK-a, poručuje Vesna Đujić.
Iz novljanskog Gradskog društva Crvenog križa zahvaljuju sugrađanima na sudjelovanju u ranijim akcijama, a sudjelovanje i ove godine, ističu također, bit će još jedna potvrda visoke socijalne svijesti i empatije za ljude u nevolji.


Akcija Solidarnost na djelu provedena je na području grada Crikvenice, no u uvjetima prilagođenim epidemiološkoj situaciji. Naime, volonterke crikveničkog GDCK-a nisu obilazile kućanstva, nego su dežurale na punktovima u Crikvenici, Dramlju, Jadranovu i Selcu i prikupljale priloge građana, a ista je akcija najavljena i za početak studenog.


A akcija »Vaš dar za pravu stvar« provedena je i na području grada Senja gdje je podijeljeno 32 poklon-paketa što ih je donirala Podravka. Istovremeno s tom akcijom, provedena je i 48. sabirna akcija Solidarnost na djelu koja će trajati do nedjelje, 8. studenoga.


– Akcija Solidarnost na djelu samo je jedna od akcija kojom se želi podsjetiti sve ljude dobre volje na to da pomognu onima kojima je to najpotrebnije, kaže voditelj Gradskog društva Crvenog križa Senj Ante Škrgatić, pozvavši sve koji mogu da se odazovu akciji i doniraju novčana sredstva.


Uplate na račun


Naime, uključivanje u akciju Solidarnost na djelu moguće je i putem uplata na žiroračune gradskih društava Crvenog križa. U GDCK-u Novi Vinodolski akcija traje do 30. studenoga i sve zainteresirane pravne i fizičke osobe svoje donacije mogu uplatiti na IBAN: HR8523400091511094963 (model: 00, poziv na broj: 48, uz opis plaćanja: Solidarnost na djelu 2020.).


I Gradsko društvo Crvenog križa Crikvenica pozvalo je građane i tvrtke da pomognu donacijama, a uplate su moguće do 8. studenog na IBAN: HR0224020061500086174. Što se pak Senja tiče, novčane donacije prikupljaju se u sjedištu Društva, na adresi Strmac 1 radnim danom od 7 do 15 sati. Za svaki prilog građani će dobiti bonova u vrijednosti donacije. Bon je pojedinačne vrijednosti pet kuna, a senjski Crveni križ na raspolaganju ima 500 takvih bonova.


Prikupljena financijska sredstva bit će iskorištena za kupnju namirnica za pakete hrane za socijalno ugroženo stanovništvo na senjskom području koji će biti podijeljeni uoči blagdana Božića. Isto će biti i u Crikvenici te Novom Vinodolskom, a iz novljanskog GDCK-a ističu da će 5 posto od ukupnog prihoda ove akcije biti uplaćeno u Fond solidarnosti Hrvatskog Crvenog križa.


Iako je epidemija onemogućila prikupljanje odjeće i obuće te uvelike utjecala na sam način prođenja akcije, pokazalo se da nema utjecaj na humanost građana koji svakog dana tijekom trajanja akcije pokazuju svoje veliko srce.