NEPRIMJERENE PORUKE

Ana Blečić Jelenović zgrožena kampanjom SDP-a: “Nazvana sam prostitutkom”. Filipović demantirao: “To nema veze s nama”

Jakov Kršovnik, Hina

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Pretpostavlja da iza svega stoji SDP jer se, po njenim riječima, na stranici na satiričan način pojavljuju svi kandidati osim jednog, a kaže i da objave na stranici "lajkaju" i dijele osobe iz Foruma mladih SDP-a.RIJEKA – Svi pričaju o tome kako se Rijeka crveni, a ja vam mogu reći jasno i glasno da se crveni, ali od sramote. Ovo što ste mi napravili je sramotno, rekla je Ana Blečić Jelenović, kandidatkinja za riječku gradonačelnicu Liste za Rijeku, reagirajući na objavu na Facebook stranici “Da štima HDZ”.


Pretpostavlja da iza svega stoji SDP jer se, po njenim riječima, na stranici na satiričan način pojavljuju svi kandidati osim jednog, a kaže i da objave na stranici “lajkaju” i dijele osobe iz Foruma mladih SDP-a.


Ružna “čestitka”


– Željeli smo obilježiti Dan žena na jedan lijepi način, no onda sam dobila “čestitku” koja je zapravo poprilična seksistička, a vezana uz moj prošlotjedni istup o vraćanju obale Gradu Rijeci. Nazvana sam prostitutkom što je apsolutno nedopustivo i baš me zanima bi li i netko od muških kandidata za gradonačelnika bio tako nazvan da priča o obali.
Jako sam tužna zbog toga jer sam smatrala da smo već prevazišli te situacije i da se ne nalazimo u srednjem vijeku nego da smo već u 21. stoljeću. Malo mi je dosta priče o zadiranju u naše maternice i o zadiranju oko toga jesmo li prostitutke ili nismo. Poručujem onima koji su ovo napravili da im dajem drugi obraz da vidim koliko će me dalje neinventivno i neinteligentno napadati, rekla je Blečić Jelenović. Zvonimir Peranić iz Liste za Rijeku rekao je da se naprosto zgražaju viđenim.


– Mislim da ovaj slučaj govori jako puno, prvenstveno o jednoj odvratnoj mržnji prema ženama. Govori o jednoj jezovitoj netrpeljivosti spram žena i zadrtoj, zatucanoj, potrebi svođenja žena na prostitutke te o jednoj bezidejnosti. Ako se u ovoj pretkampanji jedino mogu upotrijebiti kurve i kurveraj, onda je zaista pitanje kakvi će to uistinu biti gradonačelnici, rekao je Peranić.


Filipović demantirao tvrdnje


Predsjednik riječke Gradske organizacije SDP-a Marko Filipović reagirao je na tvrdnje kandidatkinje za gradonačelnicu Rijeke Ane Blečić Jelenović da SDP stoji iza seksističkog napada na nju na društvenoj mreži, ističući da ta stranica i objava nemaju nikakve veze s njim ni sa SDP-om.


Marko Filipović, ujedno SDP-ov kandidat za riječkoga gradonačelnika, na svomu Facebook profilu naveo je da se osjetio dužnim reagirati na “neistine koje je kandidatkinja Liste za Rijeku Ana Blečić Jelenović danas iznijela na račun SDP-a”.


“Koliko god mi je kao čovjeku žao što se gospođa Ana našla u situaciji da uopće mora govoriti o seksističkom napadu, moram reći da navedena stranica kao ni sporna objava nemaju apsolutno nikakve veze sa mnom ni s SDP-om. Seksistički komentari su nešto na što se ne želimo i nećemo spuštati”, istaknuo je Filipović.


Pozvao je Blečić Jelenović i sve ostale kandidate za gradonačelničku dužnost na korektno ponašanje. “Seksizmu nikad, a posebno danas, kada obilježavamo Dan žena, nema mjesta u kampanji. Tko god da stoji iza objave, nije dostojan da se o njemu uopće priča”, naveo je Filipović.


Predsjednica riječkog Foruma mladih SDP-a Ivana Prica rekla je da oni ne stoje iza stranice koja je seksistički napala Blečić Jelenović.


Ne podržavamo seksizam


“Ne znamo tko stoji iza takve stranice i ne podržavamo seksizam”, istaknula je.


Prica navodi da ona, kao predsjednica Foruma mladih SDP-a Rijeke, nikad nije podupirala te da nikada to neće činiti niti dijeliti seksističke komentare.


“Molit ću Vas za korektnu utakmicu bez laži i insinuacija vezanih uz Forum mladih SDP-a Rijeka”, poručila je Blečić Jelenović.


Kandidatkinja Liste za Rijeku za riječku gradonačelnicu Ana Blečić Jelenović  u ponedjeljak je optužila SDP da stoji iza seksističke objave na Facebook profilu “Da štima HDZ” prošlog vikenda. Na spornoj objavi je fotografija nezavisnog kandidata Davora Štimca i njegova tvrdnja “Vrati ću obalu Rijeci” te fotografija s konferencije za novinstvo Ane Blečić Jelenović na kojoj je govorila o toj temi s tekstom “A Blečićku na obalu”. Blečić Jelenović je ustvrdila kako je ta objava seksistička jer je proglašena prostitutkom. Naime, u Rijeci se, u kontekstu negdašnjeg života u lučkome gradu, pojam “žena na obali” zna povezivati uz prostituciju. Na pitanje koga sumnjiči za napad na Facebook stranici rekla je: “Ako su tamo svi kandidati osim jednoga, mogu pretpostaviti o kome se radi, a osim toga, svi koji dijele i lajkaju te memove su osobe iz Foruma mladih SDP-a.”