DVORAC FRANKOPAN

Hrvatska vinska kuća na rezervnoj listi NPOO-a, zajednički projekt Kraljevice i PGŽ-a na čekanju

Jakov Kršovnik

Vizualizacija

Vizualizacija

Gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić ističe kako je projekt sto posto spreman, ima građevinsku dozvolu te očekuje osiguranje sredstava za njegovu realizaciju kroz proširenje novčane alokacije po NPOO programuKRALJEVICA – Kapitalni projekt »Hrvatska vinska kuća« u Dvorcu Frankopan u Kraljevici koji su Grad Kraljevica i Primorsko-goranska županija zajednički prijavili za financiranje kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 2021.-2026., nedavno provedenom selekcijom i prioritizacijom, svrstan je na rezervnu listu financiranja NPOO-a.


No, gradonačelnik Kraljevice Dalibor Čandrlić ističe kako je projekt sto posto spreman, ima građevinsku dozvolu te očekuje osiguranje sredstava za njegovu realizaciju kroz proširenje novčane alokacije po NPOO programu. Podsjetimo, vrijednost projekta je 4,6 milijuna eura.


– Vrlo opsežan i zahtjevan projekt pripremili smo stopostotno savršeno i dobili maksimalna 44 od mogućih 47 bodova, zbog specifičnosti natječaja koji je ta tri boda koja nam nedostaju rezervirao za područja s lošijim indeksom turističke razvijenosti, odnosno za otočna i brdska područja.
No, nade polažemo u uspješan i efikasan rad Vlade Republike Hrvatske, što je u do sada gotovo svim provedenim kapitalnim projektima na području grada i bio slučaj.


Imali smo ključnu i presudnu potporu te posljedično vjerujemo u osiguranje dodatnih sredstava kroz proširenje novčane alokacije po NPOO programu, a sve kako bismo realizirali još jedan kapitalni projekt na području Kraljevice, ovaj put u vrijednosti od 4,6 milijuna eura, kaže gradonačelnik Čandrlić.


Podsjetimo, u sklopu projekta Hrvatska vinska kuća plan je rekonstruirati najvišu etažu Dvorca Frankopan, ali i podrumski prostor, čime bi Dvorac konačno postao jedna povezana cjelina ugradnjom dodatnog stubišta i dizala.


Na drugom katu planiran je posjetiteljski centar koji će putem 16 novouređenih dvorana pripovijedati vinsku priču, a u podrumu prostor od 400 kvadratnih metara, gdje će biti kušaona te prostor za druženje nakon obilaska. Također, kroz rekonstrukciju se planira dobiti izlaz na jugozapadnu kulu, formirati turistički vidikovac i natkriti atrijski prostor dvorca ugradnjom pomičnog krova.