Tradicija

Hrvati i Slovenci si čestitali blagdane na graničnom mostu na Kupi

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Pred 16 godina priređeno je prvo zajedničko prednovogodišnje druženje na mostu koji dijeli Sloveniju i HrvatskuAko se Hrvatskoj ove godine i dogodi premještanje schengenske granice prema jugu, tradicija prednovogodišnjih susreta djelatnika državnih graničnih službi Republike Slovenije i Republike Hrvatske, čelnika lokalnih samouprava sa susjednih područja Kostela i Delnica te predstavnika udruga organizatora, bit će nastavljena. Taj jednoglasni zaključak dominirao je današnjim, već šesnaestim po redu, susretom predstavnika spomenutih institucija, a priređen je, kao i svi raniji do sada, na graničnom prijelazu Brod na Kupi – Petrina, točnije na mostu koji veže ta dva mjesta.


Podsjetimo, pred 16 godina, u trenutku kad je zbog odredbi o značaju tzv. Schengenske granice došlo do u određenoj mjeri otežanog prijelaza granice između Hrvatske i Slovenije, mještani ovog područja, predvođeni Davorinom Klobučarom, predsjednikom Udruge “Kupa” iz Broda na Kupi te dr. Stankom Nikoličem, predsjednikom slovenskog Turistično športskog društva “Kostel”, prvi su put priredili zajedničko prednovoogodišnje druženje na mostu koji tu dijeli Sloveniju i Hrvatsku.

Cilj je bio istaknuti, baš zbog tada nametnutog strožeg režima prelaska granice, višestoljetnu povezanost slovenskog i hrvatskog življa ovog kraj. U toj se ideji uspjelo, a u određenom će obliku ti susreti biti nastavljeni i ubuduće, čak i ako Hrvatske ove godine svoju tzv. schengensku granicu bude imala puno južnije.


Jasno je to bilo već iz prvog govora kojeg je, nakon pozdravne riječi ovogodišnjeg domaćina, Nataše Letig Žagar, predsjednice TŠD “Kostel”, održao Davorin Klobučar rekavši kako su i Hrvati i Slovenci koji žive na ovom području u proteklih 16 godina proživjeli puno toga: “Uz schengensku granicu sjećamo se i postavljanja žičane ograde, problema s izbjeglicama, kao i sada s koronom.


No, ništa nas nije zaustavilo u želji da očuvamo prijateljstvo i suradnju pri čemu bih posebno zahvalio pripadnicima policijskih snaga iz obje države jer je upravo zahvaljujući njihovom radu osjećaj sigurnosti – bez obzira na spomenute poteškoće – uvijek bio na visokoj razini”, rekao je Klobučar naglasivši kako će suradnja biti nastavljena.U ime Občine Kostel nazočne je pozdravio zamjenik kostelskog župana Miran Briški koji je predložio i konkretnu suradnju: “Mi smo kao lokalna samouprava od naše države zatražili popravak ovog mosta na kojem stojimo i ušli smo u plan državnog proračuna.


Predlažem da isto učini i Grad Delnice te da zajedničkim snagama već za naredni susret obnovimo ovaj most.”, rekao je Briški, a njegovu je ideju podržala delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić: “Vjerujem da zajednički možemo učiniti puno te da će možda već naredne godine ovaj susret biti održan na obnovljenom mostu”, rekla je Mihelčić zahvalivši predstavnicima “Kupe” i TŠD “Kostel” na višegodišnjem održavanju veza Slovenaca i Hrvata ovih dijelova tih dviju država.


U ime policijskih snaga s hrvatske strane nazočne je pozdravio Tomislav Dizdar, načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske, istaknuvši kako vesele ovakvi susreti na mostovima koj ne razdvajaju, već spajaju: “Suradnja naših naroda vidljiva je i u činjenici da mi sa slovenskim kolegama na ovom području ama baš nikad nismo imali ni najmanjeg problema”, istaknuo je Dizdar, a potvrdio je to u ime PU Ljubljana i zamjenik zapovjednika Marijan Bavec izrazivši uvjerenje kako će takva suradnja biti nastavljena i dalje.


Službeni dio druženja kraju je priveden pozdravom dožupana PGŽ Petra Mamule koji je rekao kako je jako dobro što kroz ove susrete narodi koji ovdje žive uz obalu Kupe, podsjete i Zagreb i Ljubljanu da se može stoljećima živjeti u slozi, međusobnom poštivanju i razumijevanju.